Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА СЕ БОРИ ЗА СВОЈУ ПОЗИЦИЈУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Сједињене Државе заинтересоване за решавање "косовског чвора", јер не желе да то остане замрзнут конфликт у наредних 10 или више година, а тај став је и у интересу Србије.

Вучић је рекао и да се на кратко видео са председником САД Доналдом Трампом, на пријему који је амерички председник приредио синоћ са супругом поводом 74. заседања Генералне скупштине УН.

Истакао је да од тих минут и по разговора са Трампом не жели да прави спектакл, али да га је позвао да посети Србију и да му је пренео да га Срби, заједно са Пољацима, највише воле у Евопи.

Да су САД заинтересоване за решавање косовског питања јасно је и после његових разговора са званичницима Стејт департмента Филипом Рикером и Метјуом Палмером.

"Оно што бих истакао као позитивно је што са Американцима може да се разговара рационално, без обзира што неке наше идеје неће прихватити, али желе да чују и труде се да нађу решење, а не да априори осуђују Србију", рекао је Вучић.

То је мала врста напретка који су САД направиле, а да ће доћи до есенцијалног напретка - не верује, рекао је Вучић.

Али, то што Американци не желе "замрзнут конфликт" на Косову и Метохији је такође у интересу Србије, рекао је Вучић, јер је питање када тај "замрзнути конфликт" може да се "одмрзне", односно да постане само - конфликт.

Наша дипломатска активност у Њујорку је на темељу наших напора да дубински и темељно мењамо слику своје земље, рекао је Вучић и додаје да се на томе вредно радило и да се то види кроз бројне разговоре са људима из Европе и света.

Споменуо је да му предстоје разговори у седишту УН са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, са Русима и Енглезима, и са представницима Палауа и Конга, Гане, представницима Светског економског форума и другим званичницима и утицајним личностима.

Вучић је истакао да се Србија бори за своју позицију, да друге земље имају сопствене интересе, од којих су неки ближи нашим, а неки дијаметрално удаљени, али да је на њему да се бори за Србију и за грађане Србије.

Приметио је да неки мисле да је неважан састанак са председником Гватемале, што је потпуно погрешно. Сасвим супротно, важно је да и Гватемала чује за Србију, да једна улица у тој земљи понесе име Николе Тесле...

"И због личних односа, сутра ће Гватемала да води рачуна и о нашим интересима, као и ми о њиховим", рекао је Вучић.

Додао је да је осам одсто земаља чланица УН или повукло или је пред повлачењем признања независности Косова.

Ја сутра говорим у УН, а ти, Хашиме?

Србија је у Уједињеним нацијама, а такозвано Косово није, поручио је Вучић одговарајући председнику косовских институција Хашиму Тачију и истакао да је важно да Албанци то разумеју како би размислили какву будућност желе.

Вучић је тако прокоментарисао коментар Хашима Тачија да је он у УН ушао "кроз врата", а Вучић "са плафона" и то посредством народа Косова.

"Можда сам ја ушао са плафона, не знам којим путем је он ушао, али ја говорим сутра у великој сали Генералне скупштине УН, а кад ти говориш, Хашиме, кад је твој распоред? Па, никад. Улазио на врата, на плафон, Србија је у УН, а ви нисте. И добро би било да то знате, да бисте размислили какву будућност желите, и желите ли компромис или да се и даље инатите", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је разумео Тачијеве речи да је њега, Вучића, изабрао српски народ на КиМ.

"Поносан сам на то, верујем да ће и убудуће бирати најбољу будућност, да ће ускоро изабрати Српску листу и да ће у будућности гласати и за СНС и Српску", рекао је Вучић.

Истиче, међутим, да Албанци у Њујорку имају најснажније упориште:

"Центар албанске снаге није у Приштини, ни Тирани, већ у Њујорку", рекао је Вучић и подсетио да је трећа призренска лига формирана у Њујорку, 1946, и да нас је она "најскупље коштала", јер су из Њујорка уложене огромне суме новца.

Упитан како коментарише то што су косовски Албанци "јурили званичнике по ресторанима како би се сликали", Вучић је рекао да они раде свој посао, а да ми радимо свој.

Њима не иде тако лако, а наш посао је да им ни убудуће не иде тако лако, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је и шеф албанске дипломатије Гент Цакај, који је пореклом са Космета, рекао да они у Њујорку раде на признавању Косова, али и поручио да они свакако не могу Србији да забране што ради свој посао на повлачењу признања.

На питање да ли му је то замерено и "провучено" на досадашњим састанцима у Њујорку, Вучић је рекао да није "провучено", већ речено, безброј пута на сваком састанку, и да је то нешто уобичајено.

Говорићу оно што међународна заједница треба да чује

Вучић је рекао да ће сутра у обраћању пред Генералном скупштином УН рећи оно што сматра да је важно да међународна заједница чује, за разлику од многих који се на светској сцени заправо обраћају сопственој јавности.

"То ће да слуша мали број људи у сали, али велики број људи ће кроз документа да добије, тако да је то за мене важно. Верујем да нећу осрамотити Србију", рекао је Вучић одговарајући на питање како ће изгледати његов сутрашњи говор и да ли ће Косово бити у фокусу.

Навео је да још није финализовао свој говор, и да ће то урадити кад чује обраћања званичника.

"Имам основе урађене, четири написана говора, али морате да мењате у складу са оним што чујете овде. Трамп је имао исту матрицу као пре годину, две, неки су је променили...", рекао је Вучић.

Навео је да у Њујорку јасно могу да се виде поделе на глобалисте и патриоте, поделе на оне који подржавају Грету Тумберг, активисткињу за борбу против климатских промена и оне који је називају "Света Грета".

"То су за нас питања на која не можемо да утичемо ни да се мешамо, али то говори о томе да свет граби ка лажном идеолошком сукобу, али се заправо ради о мноштву других врста интереса", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија треба да води рачуна о себи.

"Ја могу да говорим да ли је мени симпатична Грета или не, али то никога не занима, то је моја лична ствар. Суштина је шта ми за нашу малу земљу можемо да урадимо", рекао је Вучић.

Додао је да Србија треба да се труди да оствари своје интересе у свету у којем су Америка и Кина тренутно најјаче нације.

https://www.youtube.com/watch?v=vVpq485PFDE