Вести

ГОДИШЊИЦА ПРОГОНА СРБА У "ОЛУЈИ"

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Приједору, на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", да је Петровачка цеста најтужнија колона у Европи од 1945. године и да нико неће од њих да призна да је то било и највеће етничко чишћење на европском тлу.
"Хвала што сте у оволиком броју овде и што се нисте уплашили свих претњи протеклих дана и недеља", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић је рекао да су последњих дана сведоци толико лицемерја и двоструких стандарда у понашању великих сила према Србима.
"Били смо данас на Петровачкој цести, на само једном месту у тој најтужнијој колони направљеној још од 1945. године на тлу савремене Европе, а о чему сви намерно ћуте у целој Европи, нико о томе неће да говори. Користиће све изразе могуће, егзодус, погром, прогон, али неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године", нагласио је председник Вучић.
Председник Вучић је рекао да се могу видети и многи стварни и лажни српски интелектуални кругови, и у Београду и Загребу и у многим другим градовима, који ће све могуће изразе да употребе, али да никада неће рећи да је то био злочин етничког чишћења.
"Али када погледате бројеве, а ово су људи, а не кликери и бројеви, сви су они људи, са срцем и душом. Да анализирамо, ипак, из њиховог угла - како то пре само 30 година било је 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају, па шта се десило са тим људима", истакао је председник Вучић.
Запитао је како нестадоше толики људи и због чега су нестали.
"Је'л зато, што им је много добро и лепо било или зато што сте учинили тежак злочин против једног народа", поручио је председник Вучић.