Вести

МИРОВИЋ: СА 14 СИСТЕМА НАВОДЊАВАЋЕ СЕ ВИШЕ ОД 50.000 ХЕКТАРА ЗЕМЉЕ

У Војводини је почела изградња првих система за наводњавање из Абу Даби фонда, а када буде завршено свих 14 система у Србији биће обезбеђено наводњавање за више од 50.000 хектара обрадиве земље, рекао је председника Покрајинске владе Игор Мировић. Од 14 планираних система, 11 ће бити изграђено на територији Војводине, а остала три у централној Србији.

"Са ових 14 пројеката покрићемо више од 50.000 хектара земље системима за наводњавање. За изградњу издвојено је 100 милиона долара кредита Абу Даби фонда", појаснио је Мировић.

Он је подсетио да се данас у Србији наводњава свега 3 одсто обрадивих површина, а да је европски просек 20 одсто и да њему треба тежити.

"У наредних пет до десет година да будемо на 7,8,9 одсто обрадивих површина које се наводњавају", нагласио је он.

Слабост Србије је, како каже, да не одржава оно што направи, а о томе најбоље говоре мостови у Београду који годинама нису одржавани, али и велики систем каналске мреже у Војводини.

Говорећи о ефектима суше он је рекао да није тако лоше као 2012. године и да је најважније да се држава на системски начин бори против тога, тако што ће изграђивати системе за наводњавање.

Упитан за најављени ребаланс буџета он је рекао да је ово други ребаланс у овој години, због вишка новца у каси и да ће највећи део од 1,1 милијарду динара бити усмерен на инвестиције, саобраћајну инфраструктуру, за припрему пројеката за нову траншу кредита из Абу Даби фонда.

извор: Танјуг/Пинк