Саопштења

ЈОВАНОВ: ТРАДИЦИОНАЛНО ПРИЈАТЕЉСТВО ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ/ 14.07.2017.

Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, учествује на састанку представника странака Централне и Источне Европе и Народне Републике Кине, који се одржава данас у Букурешту.

Јованов је на састанку истакао да односе Републике Србије и Народне Републике Кине карактерише свеобухватно стратешко партнерство и традиционално пријатељство. Народна Република Кина, како је рекао, један је од најзначајнијих стубова спољне политике Србије и један од најснажнијих и најдоследнијих гараната њеног територијалног интегритета, као што и Србија искрено и доследно подржава политику једне Кине.

„Као потпредседник Српске напредне странке, носеће снаге у владајућој коалицији у Србији, могу да констатујем да се ритам наших билатералних сусрета интензивирао у протеклих неколико година, а да су наши политички и економски односи у процвату.

Лидер моје странке, председник Србије, и донедавно премијер, Александар Вучић поносан је на блиске и пријатељске односе са члановима кинеског политичког руководства, који су проистекли из искреног међусобног уважавања наших двеју држава.

Кина је данас највећи економски партнер Републике Србије у Азији, а ниво робне размене је у сталном порасту. Споразум о економској и техничкој сарадњи у инфраструктурним пројектима из 2009. дао је подстицај интензивирању економских односа, што је, између осталог, резултирало и сарадњом у више капиталних инфраструктурних пројеката у Републици Србији – изградња Пупиновог моста (Земун-Борча), пројекат Термоелектране „Костолац", изградња две деонице ауто-пута Обреновац-Љиг на коридору 11...

Један од најзначајнијих пројеката Републике Србије и Кине, који се изводи у оквиру механизма сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, јесте модернизација и изградња пруге Београд-Будимпешта, у коју је укључена и Мађарска. Влада Србије је 18. априла 2016. потписала уговор са кинеском компанијом "Хестил" о продаји имовине Железаре Смедерево, а преузимање је завршено до краја јунa 2016. године.

Република Србија, са својом стратешком позицијом на Западном Балкану, пружа изванредне услове за интензивну сарадњу са кинеском привредом на обострану корист. Иницијативу „Један појас, један пут“, међутим, не доживљавамо само као економску и трговинску прилику, већ и као оквир за бољу сарадњу и прожимање две велике цивилизације, јер чињеница је да се у Европи о савременој Кини, али и древним достигнућима кинеске културе, и дан-данас веома мало зна.

Данас смо овде испред партија најразличитијих политичких оријентација, међутим, верујем да је наша заједничка идеологија жеља за стварањем повезанијег човечанства, у којем ће различитости култура и народа бити мост спајања и наше заједничко богатство.

Један од стратешких праваца кинеског повезивања са Европом води управо кроз регион Југоисточне Европе, и то је прилика коју сви заједно морамо да пригрлимо, јер истински напредак наших земаља у многоме зависи управо од спремности да искористимо своју географску позицију, и да уместо маргине Европе постанемо центар (hub) повезивања Истока са Западом.

Таква перспектива би допринела и дугорочној стабилизацији и повезивању земаља региона, јер искуство је показало да смо били најспособнији да превазиђемо наша локалне несугласице онда када смо се водили заједничким интересом.

Још једном, Влада Републике Србије, председник Александар Вучић и Српска напредна странка захвални су Народној Републици Кини и њеном руководству на прилици која је дата овом региону и свакој од наших земаља појединачно.

Налазимо се на почетку једне велике авантуре, и потенцијали које она пружа су можда у овом тренутку несагледиви и стављају пред нас неке тешке изазове, али, као што каже древна кинеска пословица - све је тешко пре него што постане лако“, рекао је Јованов.

Служба за информисање

Српска напредна странка