Вести

ЂУРИЋ: НЕ СМЕМО ДА ДОЗВОЛИМО ДА АЛБАНЦИ ФОРМИРАЈУ ВЛАСТ БЕЗ СРБА

Све Србе који политички нешто значе на КиМ ставили смо под један барјак и то су људи различитих политичких опција који су се ујединили, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и позвао све Србе да 6. октобра изађу на изборе и сачувају утицај Срба на КиМ.

"Значајно је да сви они који се осећају делом државе Србије узму учешће и подрже Српску листу, јер је то гарант очувања Срба у нашој јужној покрајини", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је важно да Српска листа освоји 10 мандата јер, како каже, Албанцима на КиМ то не би одговарало, те да без 10 мандата нема нове покрајинске владе без Срба.

"Они морају да имају глас макар једног српског посланика. Без договора са Србима нема даљег делања", закључио је Ђурић.

Ђурић истиче да се успело у томе да се сви Срби који нешто у политичком смислу значе на КиМ окупе под један српски, државни барјак.

"Данас је свих десет градоначелника, свих десет општина, са српском већином у склопу Српске листе која је државни пројекат Републике Србије. Данас су сви Срби који су чврсто повезани око Српске листе упућени на сарадњу са државом Србијом", истакао је Ђурић.

Осврћући се на разговоре председника Александра Вучића са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Ђурић је рекао да је у српско-немачким односима направљен помак.

"Политички односи су добро утемељени, а то доказују и немачки инвеститори. Увек када се састају њих двоје, то је добра порука за инвеститоре", истакао је Ђурић.

Ђурић је навео да је, када је у питању косовски проблем, важан отворен дијалог.

"Дошли смо од једне закуцане позиције из 2008. године до тога да данас сви тежимо компромисном решењу. То је и даље тешка, али повољнија слика", објаснио је Ђурић уз оцену да је направљен преокрет када је у питању положај Србије у односу на КиМ.

Ђурић је навео да је важно то што данас они који су највише подржавали независност, сматрају да је компромис ипак важан.

Напомиње и да је закључак јучерашњег сусрета да Меркел жели да се настави дијалог, и то је веома значајно и у интересу Србије.

"Председник се у Њујорку среће са светским званичницима, како онима који имају исте, тако и онима који имају различите погледе од Србије по питању КиМ", објаснио је Ђурић.

Ђурић је навео да до сада није чуо ни једно решење које би задовољило српску страну, али истиче да је даљи дијалог свакако важан.