Вести

ЂУРИЋ: СРБИ НА КИМ ИЗМЕЂУ "КУГЕ И КОЛЕРЕ"

Срби на КиМ у политичком смислу суочени су са избором "између куге и колере" и ако они одлуче да подрже владу у којој ће сами имати своја места, наравно да Влада Србије стоји уз свој народ, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Он је додао да Рамуш Харадинај за Србију остаје оптужени ратни злочинац, човек против кога ће српски правосудни органи наставити да предузимају све могуће мере :"Ја верујем Србима са КиМ, јер они најбоље знају како да одлуче о томе, како да сами креирају своју будућност, њихова деца, сестре, мајке живе на Косову и Метохији и ако они одлуче да подрже владу у којој ће сами имати своја места, у којој ће моћи да се боре са позиције српског народа, ми наравно стојимо уз наш народ", рекао је.

Како је рекао, Влада неће лицемерно окренути главу од свог народа, већ ће наставити да подржава и Српску листу и српске представнике који, подсећа, имају више од 90 одсто гласова Срба са КиМ.

Рамуш Харадинај је за Србију оптужени ратни злочинац, јасан је Ђурић, човек против кога ће, како истиче, српски правосудни органи наставити да предузимају све могуће мере, и Србија ни најмање неће ублажити настојања да, не само да Харадинај, него и сви други одговорни за злочине, буду изведени пред лице правде.

"Харадинај је већ био премијер и за време Тадића, Јеремића, Коштунице, сви они су се мењали. Ово је, дакле, шеста влада са таквим саставом, али оно што је сада различито јесте да она зависи од српских представника и да су српски представници јединствени и у координацији са својом државом Србијом", нагласио је Ђурић.

Како каже, "никада неће бацати камење на српске представнике", на Српску листу, на људе који покушавају да опстану на КиМ, окружени у енклавама, који, према Ђурићу, само покушавају да нађу најбољи начин да они и њихова деца буду безбедни.

"Сматрам да ће то отворити један простор да се ефикасније боре за своје интересе и свакако да ће имати у свим искушењима нашу подршку и да нећемо, попут пропалих салонских опозиционих политичара на твитеру да их нападамо и критикујемо, већ ћемо наставити раме уз раме са нашим народом да се боримо за опстанак", рекао је Ђурић и додао да је важно што постоји Министарство за повратак и заједнице, као и Министарство пољопривреде, јер се 85 одсто Срба на КиМ бави пољопривредом.

Што се дијалога тиче, каже Ђурић, "највећи ударац" задат је у време претходних режима када је то пребачено из УН, те да је сигурно да наставак дијалога неће бити лак али да ће Срби на КиМ наставити да штите и бране своје принципе, а држава Србија своје интересе.

"За нас, без обзира што ће ово многе Албанце разљутити, али за нас је ово, док постоји институција државе Србије, остати део наше земље и остати наша јужна покрајина, а ти људи данас који седе у тој скупштини, ти српски представници, једини су који имају храбрости да у Приштини пред тим терористима бивше ОВК кажу јасно и гласно да је то Србија", закључио је Ђурић.

Прва влада која зависи од српских гласова

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је јутрос да је нова косовска влада прва која ће зависити од српских гласова и да неће моћи да опстане ако Срби у политичком смислу буду малтретирани.

Ђурић је подсетио да ће Срби имати 10 посланика и три министарства, једно више него раније, оцењујући да Срби на Косову никада до сада нису имали овакву политичку снагу.

Према његовим речима, то је резултат чињенице да су се ујединили и да делују у координацији са својом државом.

Ђурић је напоменуо да је то значајно за побољшање положаја српског народа, оцењујући и да је добијање министарства пољопривреде веома важно за Србе на КиМ јер тамо 85 одсто људи живи на селу и баве се углавном пољопривредом. Најављује да ће држава помагати пољопривреднике на КИМ, али и да ће подршка сада моћи да стигне и из покрајинских органа.

Србија је подржала Српску листу, јер сматра да Срби на Косову најбоље знају шта је њихов интерес, поновио је Ђурић, наводећи да је пред српским народом још пуно борбе за бољи положај у покрајини, али и да ће увек у томе имати подршку државе.

Нећемо их напуштати као псеудо опозиција, рекао је Ђурић.

Рекао је и да се став према Рамушу Харадинају није променио и да ће Србија наставити да тражи његово изручење. Поводом Харадинајевог обраћања на српском у косовском парламенту, Ђурић је рекао да не верује у његову искреност, као и да разуме колико је тешко нашем народу који ће се суочавати са Харадинајем.