Вести

ЂУРИЋ: УНМИК НЕПРИЈАТАН СВЕДОК, ПОКУШАВАЈУ ДА ГА СКЛОНЕ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за да је Србија на седници Савета безбедности Уједињених нација бранећи себе бранила међународно право, а да су други поткопавали темеље међународних принципа.

Марко Ђурић је нагласио да је министар спољних послова Ивица Дачић на седници Савета безбедности УН изнео чињенице о стању на Косову и Метохији, као и настојања Србије да кроз дијалог нађе решење.

"Цинично је да други представници кажу да не може да се разговара о мењању граница, а покушавали су да их мењају пре само неколико година", навео је Ђурић.

Када је реч о предлогу представнице Приштине Вљоре Читаку да се Унмик укине, Ђурић каже да је то идеја уклањања непријатних сведока.

"Пошто је једнострано проглашена независност КиМ нелегална, онда је потребно уклонити непријатне сведоке, а Унмик је непријатан сведок свега онога што се дешава противно међународном праву", наглашава Ђурић.

Говорећи о извештају у коме се наводи да нема напретка у преговорима Београда и Приштине и изјави немачке амбасадорке у Приштини која је рекла да не види како би дијалог могао да се настави, јер је Вучић јак, а Приштина слаба, Ђурић наглашава да је суштине да Србија држи своју реч.

"Ја бих то другачије поставио, Вучић држи своју реч и Србија има реч и када се нешто договори она то поштује. Ја постављам питање – где је поштовање приштинске стране", упитао је Ђурић.

Сматра да је покретање унутрашњег дијалога о КиМ изузетно значајно.

"Унутрашњи дијалог може значајно да ојача преговарачку позицију Србије, али и због будућих генерација и у томе је стратешка дубина иницијативе коју је покренуо председник Александар Вучић", тврди Ђурић.

На питање да ли би унутрашњи дијалог допринео наставку дијалога и Заједници српских општина, Ђурић одговара да је то сасвим сигурно.

"Сасвим сигурно. Албанци више од једног века знају шта хоће и раде на томе, а ми треба да се замислимо и окупимо све снаге у борби за очување оног што је наше на КиМ", закључио је Ђурић.

Већина на Косову против независности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић верује да је пројекат независног Косова у дубокој кризи, с обзиром да је већина грађана КиМ, како истиче, против независности. Ђурић наводи да су последњи избори на КиМ показали да већина грађана, укључујући и Албанце, у ствари не жели независну државу.

"Самоопредељење и странка Рамуша Харадинаја имају као централну тачку припајање КиМ Албанији. Ако узмемо да је већина Албанаца гласала за Самоопредељење, којем је прва тачка припајање Косова Албанији, ако узмемо у обзир да су и сви Срби на КиМ против постојања тзв. независне државе Косово, онда је јасно да је већина становника КиМ или за припајање Албанији или за то да КиМ остане део Србије, а убедљива мањина за постојање независног Косова", рекао је Ђурић.

Истиче да је то непријатна чињеница за све који годинама покушавају да отму КиМ од Србије и да направе независну државу. Како каже, потпуно је јасно да је пројекат независног Косова у дубокој кризи и да је само мањина задовољна садашњим стањом.

Ђурић наводи да је око 140.000 грађана Косова албанске националности прошле године побегло са КиМ, што све показује да је тај пројекат у катастрофалној позицији. Такође, незапосленост на КиМ је 62 или 63 одсто, рекао је и нагласио да све то заједно представља највећи пораз међународне заједнице.

Ђурић каже да око 130.000 Срба живи на КиМ и да је циљ Србије да они опстану и да се тамо рађа што више деце. Рекао је и да се у српским срединама на КиМ рађа више деце него у многим другим деловима Србије и да Срби имају будућност на КиМ.

На питање о предлогу министара спољних послова Ивице Дачића у оквиру унутрашњег дијалога по питању КиМ, Ђурић каже да је Дачић изнео став по коме и Албанци и Срби нешто и добијају, док су представници опозиције у Србији само износили предлоге по коме Албанци нешто добијају, али не и Срби.