Вести

ЂУРОВИЋ: ПРИШТИНА НА СЕДНИЦАМА БЕЗ ПРАВА ГЛАСА

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) заседаће ове недеље у Стразбуру без учешћа наше делегације, јер ће посланици присуствовати седници Скупштине Србије поводом избора нове владе.

- Рад ПССЕ пратиће наша стална делегација у Стразбуру. Од нама важних тема, требало је да буде изабран нови известилац за Косово, али смо тражили одлагање и за то добили сагласност председника Политичког комитета ПССЕ - каже за шефица наше делегације Александра Ђуровић.

* Очекујете ли нове притиске око Косова?

- Задатак новог известиоца биће праћење поштовања људских права на КиМ. На основу оног што буде закључио, биће предложена нова резолуција. Известиоци, у принципу, имају рок од две године да заврше посао, тако да у том периоду не очекујемо било какве предлоге о додељивању додатних права делегацији из Приштине.

* Како је решен статус делегације Косова у ПССЕ?

- То питање смо, на наше задовољство, завршили на Бироу Политичког комитета 29. маја, када је потврђен договор са априлског заседања у преговорима између две делегације које је организовао председник ПССЕ Педро Аграмунт. Имаће приступ пленарној сали, али ће моћи да буду искључиво на неозначеним местима где обично седе гости, без права да говоре. Трпели смо велики притисак последње две године и овај договор сматрамо нашим великим успехом, јер Приштина ни на који начин није добила било какву ознаку државности.

Чланство

* ИЗ Приштине нису тражили пријем у пуноправно чланство у Савету Европе?

- Нису, и ово свакако није повољан тренутак за њих.

извор: Новости