Вести

ГОЈКОВИЋ: АНА БРНАБИЋ И ЊЕН КАБИНЕТ ПОЛАЖУ ЗАКЛЕТВУ У ПЕТАК

Председница Народне Скупштине Маја Гојковић каже за РТС да очекује да ће расправа о избору нове Владе трајати два дана, као и да ће мандатарка са својим кабинетом положити заклетву у петак преподне.

Гојковићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да су сви посланици добили предлог мандатарке за састав нове Владе, као и да ће бити много учесника у скупштинској расправи.

* Предлог мандатарке Ане Брнабић за програм и састав нове Владе за неколико сати је пред Скупштином Србије. Да ли су сви посланици добили предлог и да ли је све спремно за почетак седнице?

- Јуче су сви посланици добили предлог Ане Брнабић за персонални састав њене Владе, а пре заседања ће добити и њен експозе који ће сигурно бити много шири него само њено излагање.

* Какву расправу очекујете, било је бурно претходних дана?

- Очекујем од посланика да разговарају о томе шта ће чути од мандатарке, на садржину њеног експозеа, шта она обећава како ће Србија изгледати у периоду када је изаберемо, какви ће бити њени правци унутрашње и спољне политике, а да се не користе речником и говором мржње.

* Да ли сте већ видели како изгледа експозе, можете ли да нам откријете неке детаље?

- Не, нећу ништа откривати. Мандатарка ће усмено изложити делове свог експозеа. Доћи ће сви они који су предложени да чине Владу Србије уз мандатарку Ану Брнабић. Само посланици по пословнику могу да учествују у расправи, мало је нелогично по мени, али то је пословник.

* Министри дакле морају да сачекају свој ред да буду изабрани и да положе заклетву, а када ће то бити?

- Очекујем да буде много учесника у овој расправи, а то се дешава када се бира Влада. Очекујем да то потраје два дана и зависно од тога моје неко убеђење и предвиђање је да ће мандатарка са својим кабинетом након утврђене подршке и гласања положити заклетву негде у петак рецимо преподне. Договорићемо се још са њом. Најважније је да Ана Брнабић може да рачуна на подршку 129 посланика СНС-а, односно листе Александар Вучић – Србија побеђује, али јуче на гласању се видело да је укупно 156 посланика подржало предлог закона о министарствима, тако да очекујемо подршку СПС-а и осталих странака које чине владајућу већину.

* Да ли је Једниствена Србија променила мишљење?

- Не знам, мораћете да питате Јединствену Србију, односно лично њиховог председника Драгана Марковића Палму да ли ће подржати. Оно на шта га ја позивам је да чује експозе мандатарке, не да оцењује неке личне особине или карактеристике мандатара.

извор: РТС