Вести

ГОЈКОВИЋ: ЧЕКА СЕ ЗАХТЕВ МАНДАТАРКЕ, НОВА ВЛАДА ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ

Председница парламента Маја Гојковић изјавила је да очекује да расправа у Скупштини Србије о избору нове владе буде садржајна, да потраје неколико дана и да до краја идуће седмице добијемо нову владу на челу са Аном Брнабић.

Гојковић је новинарима у парламенту рекла да се ових дана очекује да мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић затражи заказивање посебне седнице Скупштине Србије на којој ће се бирати нова влада.

"Очекујемо ових дана да мандатарка обавести парламент да је спремна да приступи расправи, да она по процедури мора да захтева од нас да закажемо посебну седницу о томе да је саслушамо, поведемо дебату о томе шта ћемо чути и о персоналном саставу њене будуће владе и наравно да утврдимо вољу већине у Скупштини", каже Гојковић.

Прецизирала је да ће се на посебној седници размотрити експозе Ане Брнабић и њен предлог о персоналном саставу владе, као и основне смернице о политици коју она као мандатар са својом владом предлаже скупштини на усвајање.

''У оквиру те седнице ћемо приступити и самом гласању, како за њу, тако и за читав персонални састав владе'', каже Гојковић наводећи да очекује да расправа буде садржајна, да потраје неколико дана и да до краја идуће седмице добијемо нову владу на челеу са Аном Брнабић.

Гојковић је рекла да је предлог председника Србије Александра Вучића за мандатара стигао синоћ у 20 сати у парламент.

О извештају омбудсмана по процедури

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да ће парламент расправљати о извештају Заштитника грађана по процедури, односно да ће прво надлежни одбори дати своје мишљење, затим следи избор новог заштитника грађана, а потом и расправа о садржини свих извештаја независних тела.

"Неће бити разлога да не поступимо по процедури, да прво надлежни одбори кажу своје мишљење, затим да приступимо и избору новог заштитника грађана, а онда да расправимо о садржајима свих извештаја. То до сада никад није био проблем'', рекла је Гојковић новинарима у парламенту.

Она је подсетила да у овом тренутку немамо омбудсмана, него некога ко обавља ту дужност.

На питање зашто посљедњи извештај није разматран, Гојковић је објаснила да су одбори разматрали извештаје, а да су онда расписани избори и напоменула да је извештај у претходној години "дао кандидат за председника државе Саша Јанковић".

извор: Танјуг