Вести

ЈОКСИМОВИЋ: МОЖДА ЋЕ СЕ МЕЊАТИ ПРЕГОВАРАЧКИ ФОРМАТ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће се можда мењати формат дијалога Београда и Приштине, те да ће преговори бити пребачени на председнички ниво, али да је суштинско питање како ће обе стране реализовати оно што је договорено.

"Можда ће се променити формат, али то није суштинско питање. Суштинско питање је како ће договорено обе стране реализовати, знамо колико се касни са формирањем Заједнице српских општина", рекла је Јоксимовић новинарима у Београду.

Она каже да је Федерика Могерини данас у Бриселу имала за саговорнике најпозваније људе што се тиче дијалога Београда и Приштине, а то су косовски председник Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић.

"Преговарачки формат наравно може да се договара у смислу постојања неког већ делимично успостављеног нивоа комуникације у претходном периоду везан за сам дијалог Београда и Приштине, али није формат тај који је кључан", прецизирала је она.

Како каже обавеза Београда и Приштине је наставак дијалога, али да дијалог не би требало да буде уско везан за процес европских интеграција Србије.

"Није одрживо да реформе и припрема поглављима буду стриктно и ригидно условљени Бриселским споразумом уколико једна од страна не испуњава своје обавезе", закључила је она.

Законска регулатива, подизање свести и пројекти

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је екологија велики изазов и за земље чланице ЕУ, али посебно за Србију која деценијама није радила на унапређењу животне средине.

"Ви имате примере земаља које су постале чланице ЕУ, а које су након чланства плаћале неке пенале због неиспуњавања еколошких стандарда. Животна средина је велики изазов, посебно за нас који деценијама нисмо радили ништа у тој области", рекла је Јоксимовић новинарима у Београду.

Она је нагласила да је важно радити на подизању свести становништва, али и компанија о важности унапређења заштите животне средине, да поглавље 27 у преговорима са ЕУ има пуно захтева, пуно стандарда које треба усвојити, да је нешто завршено, али да има још много да се ради.

"Не завршавају се реформе даном ступања у чланство. Важно је подизање свести о значају животне средине, паметно програмирање средстава који су нам на располагању из ЕУ кроз пројекте и добра приоритизација, да видимо шта прво треба да очистимо", нагласила је Јоксимовић.

Није постојао законски оквир, појашњава она, те су локалне самоуправе подизале депоније поред река, те да ће то бити велики изазов за ново министарство, али и целу владу.

Она је појаснила да ће доношење законске регулативе побољшати стање у тој области, јер када се усвајају нови закони у једном тренутку морају људи да престану да се понашају противзаконито.

извор: Танјуг