Вести

ЈОКСИМОВИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ СУ РЕФОРМЕ И РАЗВОЈ СРБИЈЕ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да премијерка Ана Брнабић није рекла ништа што би требало да се доживи као отклон од сарадње са Русијом, Кином или другим земаљама, већ је нагласила да су европске интеграције спољнополитички приоритет.

Коментарушићи изјаву Брнабићеве да ће Србија, уколико буде морала да бира између ЕУ и Русије, изабрати ЕУ, Јоксимовић је рекла да је званична политика владе јасна - европски пут и добро односи са другим земаља, додајући да нема места увођењу теме о притисцима.

“Лепо је водити дебате на високе политичке теме, то је увек згодно да свако каже шта има, али право питање је шта ми радимо да реформе у различитим областима и различитим министарствима буду спроведене. То је питање за нас”, јасна је министарка.

Каже да сарадња са Русијом не негира европске интеграције, истичући да је Србија суверена земља и да има право да одржава добре и политичке и економске односе са том земљом.

“Европске интеграције су постављене као спољнополитички приоритет и не видим разлога за толику дебату, толике интерпретације шта је речено, шта није речено, ајмо ми да радимо посао код куће, а онда ћемо бити сви можда и задовољнији и знати у ком правцу треба да идемо”, истакла је Јоскимовић.

Она је подсетила и да је Србија у уговорном односу са ЕУ. Министарка је навела да као члан владе уважава ставове Брнабићеве која је премијер и додала да влада функционише добро .

“Мислим да ћемо тимски радити, успех сваког од нас појединачно је успех целе владе, а успех целе владе значи да смо радили нешто добро за грађане. То је оно што је најбитније”, истакла је министарка.

До 2020. милијарду евра од ЕУ за реформе

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија од 2016. године до 2020. године може да очекује милијарду евра бесповратне помоћи од ЕУ у реформском процесу.

Јоксимовићева је на скупу “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ” истакла да нису увек само високе политичке теме важне за европске интеграције већ конкретни програми, допринос развоју, подршка иновацијама и припрема за бољу будућност Србије у ЕУ.

“Европска унија је и даље упркос проблемима најбоље место за живот”, рекла је министарка.

Наводећи да се 60, можда чак и 70 одсто прописа и достизање европских стандарда односи на локалне самоуправе, Јоксимовић је рекла да ће општине и градови бити главни актери промена.

Истакла је да Србија статус кандидата користи на добар начин, наводећи да је то добра фаза коју треба искористити за побољшање стандарда, унутрашењи развој и модернизацију државе.

“Важно је да користимо све предности статуса кандидата да бисмо припремљени постали чланица”, рекла је она, истичући да је од самог чланства важније да тај период до коначног циља искористимо на најбољи начин.

Јоскимовић је навела да су неке државе чланице постале део европске породице, а да нису биле потпуно припремљене, па тако нису могле ни да осете све бенефите чланства и додала да локалне самоуправе могу да помогну у реформама које су пред нама. Подсетила је да са отварањем поглавља, а Србија је већ отворила десет, показујемо да смо у извесној мери достигли стандарде у одређеној области.

“Реформе, напредак и развој друштва, кључне су речи”, каже министарка.

Она је истакла да ће се Министарство за европске интеграције бавити развојем и коришћењем фондова, подсетивши да Србија годишње од ИПА фондова има на располагању 200 милиона евра.

Када је реч о другим фондовима, она је навела остале програме попут Хоризонта 2020, програм за конкурентност малих и средњих предузећа, програм за запошљавање и социјалне иновације, креативна Европа, Европа за грађане и грађанке, Европски здравствени програм, програм царина 2020…

Међу приоритетима, министарка је истакла доношење стратегије развоја, а министарство на чијем је челу је апсолутно спремно да се у израду тог документа укључи.

извор: Танјуг