Вести

ЈОВАНОВ: АКО ГЛАСАЈУ ПРОТИВ ВЛАДЕ, ИДУ У ОПОЗИЦИЈУ

Потпредседник СНС Миленко Јованов има јасну поруку за оне који се премишљају у СНС и за незадовољне коалиционе партнере. Каже да сходно томе како Драган Марковић Палма и остали буду гласали, зависиће да ли су део владајуће већине или опозиције

* Да ли и Ви припадате оном делу СНС који су незадовољни чињеницом да ће Ана Брнабић бити премијер? Имате ли разумевање за те колеге из странке?

- Изузетно сам задовољан предлогом Александра Вучића и мислим да је донео одличну одлуку. Са више аспеката одличну. Што се Вашег другог питања тиче, могу да разумем нечију амбицију. То је у реду, то је легитимно, нормално и природно. Ипак, не разумем никога ко свој партикуларни интерес ставља испред општег интереса. Тај део ми никада није био јасан и за такве ставове никада нисам имао разумевања. Свако од нас би требао да, пре него што каже где види себе, размисли и каже где види Србију и поштено сагледа да ли је испуњење било какве личне амбиције у складу са оним што је интерес Србије, доприноси њеном напретку, или је само испуњење личног хира.

* Како гледате на одлуку председника Србије да поверење поклони баш њој, а не неком ко је из СНС?

- Александар Вучић је више пута својим делима, а не традиционалном српским политичким спортом званим бусање у груди, показао и доказао да се при доношењу одлука руководи искључиво интересима државе Србије. Највећи интерес данас је да Србија настави да иде оним стазама које је Вучић прокрчио и утабао. Дакле, да се очува унутрашња политичка стабилност, да се настави дијалог и сарадња са земљама у региону и свету и да се настави даљи економски опоравак и раст. То су и циљеви Српске напредне странке. Потпуно је логично имати пуно поверење у суд онога ко је ту политику дефинисао и више него успешно спроводио.

* Премијерка нема право на изговоре

- “Ана Брнабић ће имати добру полазну основу. Вучић јој оставља све супротно од онога што је он затекао када је дошао у Владу. Уместо разваљене државе пред банкротом, оставља јој уређене јавне финансије и буџет у суфициту 20 милијарди динара. Оставља јој шездесет нових фабрика и дупло мању стопу незапослености у односу на 26 одсто које је затекао. Оставља јој Железару у Смедереву која ради, а оставља и 138 километра ауто-пута, обновљене школе, болнице и амбуланте по читавој Србији. Најмање што је за очекивати је да се од такве полазне основе постижу једнако добри резултати као и у протеклих пет година. Потпуно је свеједно из ког света долазите на место председника Владе, јер су политика и циљеви јасно дефинисани, имате на располагању механизме и алате да те циљеве досегнете, а једино на шта немате право су изговори и неуспех. Можда делује сурово, али је тако”, каже Јованов

* Очекујете ли да сви посланици са листе СНС гласају за Брнабићеву као премијера, или не би требало да им се замери ако буду гласали по савести?

- Чекајте, значи ко гласа против Вучићевог предлога, гласа по савести? Рекао бих да је потпуно обрнуто и да онај ко гласа за избор Ане Брнабић, гласа по савести, а свако из СНС ко мисли да гласа против од савести нема ни “с”. Јер шта би гласање против Вучићевог предлога заправо значило? Значило би да неки људи подржавају избор Александра Вучића да баш они добију посланички мандат и тада, по њиховом суду, Вучић, наравно, добро процењује. Па наравно да за такво понашање немам разумевања, јер оно показује лицемерје и непоштовање и председника државе, али и Српске напредне странке чији су, макар формално, чланови. Зато сматрам да свакоме ко тако размишља треба омогућити да на наредне изборе лепо изађе сам, па нека покаже колико вреди.

* Драган Марковић Палма одмах је рекао да Брнабић није његов премијер, и да неће гласати за њу.

- То је пре свега ствар одлуке господина Марковића и његове странке. Лично, не знам ни за један пример да је нека странка постала део владајуће коалиције тако што је гласала против избора Владе. Гласање за избор Владе, уз гласање за буџет, јесте "kondicio sine qva non" да би нека странка била део владајуће коалиције. У том смислу, мислим да ће сам господин Марковић и његова странка својим гласањем одредити своју позицију, односно да ли су део владајуће већине, или су у опозицији.