Вести

ЈОВАНОВ: СРБИЈА НЕЋЕ ИМАТИ ДВА ПРЕМИЈЕРА

Миленко Јованов, потпредседник Српске напредне странке, у интервјуу за „Ало!” каже да ће инаугурација председника Србије Александра Вучића у Палати „Србија” остати вечно упамћена, такође говори о новој влади, као и да ли има већине у Скупштини Србије да се изгласа поверење Ани Брнабић.

* У Палати „Србија“ одржана свечана инаугурација председника Србије Александра Вучића, шта памтите са те свечаности?

- Мислим да ће остати упамћено за много времена поштовање које је Србија јуче доживела и које је доживео лично Александар Вучић, као њен председник. То је утисак који неће лако избледети, а уверен сам да су сви грађани Србије, који воле да Србија иде напред и радују се њеним успесима, јуче били поносни на своју земљу и на свог председника. Свакоме је јуче било јасно да Александра Вучића цео свет поштује и уважава.

* Како коментаришете да је толико страних државника, шефова држава и влада, министара и амбасадора дошло на инаугурацију?

- Присуство бројних високих званице из читавог света на инаугурацији је последица озбиљне и одговорне међународне политике коју је води Александар Вучић и поштовања које захваљући таквој политици Србија има у читавом свету. Уместо шибицарске политике каква је раније вођена, где су пре подне лагали једне, у подне друге, поподне треће, а увече четврте, данас Србија води јасну спољну политику чистих рачуна, јасних ставова и у складу са својим интересима. Александар Вучић је, у том смислу, Србију вратио на позицију на којој дуго, дуго није била и то је један од његових највећих успеха, који, ма колико се трудили и колико мржње и гнева сејали, нико не може да оспори.

* На инаугурацију Америка, Кина и САД су послале своје високе званичнике да пренесу честитке Вучићу, да ли су тим потезом Вучић и Србија помирили свет?

- Најважније је то што Србија и Александар Вучић, као њен председник, данас имају уважавање и поштовање најутицајнихих светских држава које сте набројали. Ми треба да водимо рачуна о себи и са свима њима да будемо у што бољим односима. Мислим да није на нама да исправљамо криве Дрине по свету. И то смо радили у прошлости, али верујем да би било добро да нас у будућности те ствари мимоиђу.

* У Скупштини Србије креће расправа о новој Влади Србије, какву седницу очекујете?

- Ми у Српској напредној странци се увек радујемо доброј и аргументованој расправи, али је тешко у парламенту за такву расправу наћи саговорника. Уз неке изузетке, све се своди на такмичење у томе ко више мрзи Вучића и ко ће бесмисленија да га нападне. Сумњам да они који су се у тој личној мржњи ушанчили имају снаге да изађу из тих ровова, јер су дозволили да им она вишеструко надвлада разум.

* Да ли ће се избор Ане Брнабић за премијерку довести у питање?

- Сумњам да је тако нешто могуће. Јасна је посланичка већина која подржава њен избор и очекујем да након изношења плана за даљи рад и имена чланова Владе, Ана Брнабић добије подршку у Скупштини за даљи наставак реформи и убрзан развој Србије.

* Како ће у будућности, према Вашем мишљењу функционисати модел „Брнабићева економски“, а „Дачић политички премијер“?

- Неће Србија имати два премијера. Природно је да се Ивица Дачић више бави политичким питањима, тако је било и у Вучићевој Влади, јер се сам Вучић више бавио економским темама.

* Да ли је заиста било толико проблема у СНС приликом скупљања подршке Ани Брнабић?

- То више и није битно. На све разговоре и разлике у ставовима је стављена тачка након разговора који је у понедељак Александар Вучић имао са посланицима. Данас сви посланици са наше листе подржавају избор Ане Брнабић и то је оно што је најважније.

* Како коментаришете чињеницу да је и поред свих молби, лично председника Вучића Палма остао при ставу да не подржи избор Брнабићеве?

- Не разумем ту одлуку. Не разумем како неко може да не гласа за Владу, али да гласа за законе које та Влада предлаже. Па ти закони су одраз политике Владе, или још прецизније инструменти, алати, којима се та политика остварује. Значи, не подржавају Владу персонално, али подржавају њену политику. Подржавају оно што је суштина, али због онога што је мање важно не гласају за њен избор… Нисам имао прилике да се сретнем са сличном формулацијом, па ће бити занимљиво видети како ће све то да изгледа.

* Да ли можемо очекивати и још неко ново лице из СНС-а у Влади?

- Видећете све за неколико дана. Идемо корак по корак. Најпре да се заврши расправа и усвоји Закон о Влади, а онда ће мандатарка представити свој програм и тим са којим мисли да га оствари.

* Били сте у делегацији Скупштине АПВ у Норвешкој, какви су Ваши утисци из Норвешке и због чега је та посета била значајна за Војводину, а и Србију?

- Имам неколико утисака. Најпре да је АП Војводина стекла заиста доброг и искреног саговорника у норвешкој регији Нордланд и уверен сам да ће та сарадња бити на корист свим грађанима Србије који живе у Војводини. Друго, да је напокон и надам се неповратно обновљена сарадња Кикинде, града у коме живим и града Нарвика у Норвешкој, која је, на жалост била потпуно замрла у протеклим годинама. Ипак, најјачи утисак је на мене оставио сам повод посете, а то је обележавање 75 година од доласка заробљеника са простора Србије – из Кикинде, Меленаца, Ниша, Горњег Милановца, Прокупља… у Норвешку, где је највећи број њих и страдао. Норвежани су заиста дали много на значају овој годишњици и обележена је на највишем нивоу. Ипак, на мене лично је најјачи утисак оставило питање које ми се јавило када сам видео све оне споменике са именима наших људи – има ли кутка на кугли земаљској где Срби нису оставили своје кости, где нису страдали? Пазите, ти логори које смо посетили се налазе изнад поларног круга. Баш зато посебну тежину добијају речи Александра Вучића да је стални, стабилни и плодоносни мир преко потребан Србији.

* Влада у Војводини после дужег низа година функционише и чини се да нема проблема у покрајини, како то коментаришете?

- Као најбољи доказ ко је изазивао кризу и проблем, како у самој покрајини, тако и на релацији покрајина – република. Ако је једина константа у свим претходним годинама била Пајтићева власт и ако су сви проблеми и сукоби престали онога момента када су грађани најурили Пајтића и његове штеточине, онда не треба бити претерано аналитичан, па закључити ко је био епицентар проблема. Данашња покрајинска власт има потпуно другачију политику и није јој циљ да изазива кризе и прави парадржавни систем, него да својим радом побољша живот грађнима и у томе је већ у првој години показала огроман успех.

Извор: АЛО