Вести

МИХАЈЛОВИЋ: МНОГИМА У ВЛАДИ НЕДОСТАЈЕ ВУЧИЋ

Србија је добила премијерку, а потпредседница Владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић прича за ''Блиц'' како види рад Владе коју ће водити Ана Брнабић, шта мисли о новим министрима из СПС у Влади, али и о повратку Драгана Ђиласа у политику.

* Добили смо премијерку, зашто је Брнабићева била бољи кандидат за премијера од вас?

- Претпостављам куда води ваше питање, али на том путу нећете ме наћи за саговорника. Колико знам, није било избора за премијера у којем смо учествовале Ана Брнабић и ја, па је Ана победила и постала премијер. Не, председник Србије Александар Вучић је изабрао премијерку, то је била његова уставна обавеза и његова политичка одлука. Зато ће сваки успех премијерке и наше владе бити и његов успех.

* У први план избила је њена сексуална оријентација, да ли је уопште било битно да знамо да је Ана геј?

- Дуго сарађујем са Аном Брнабић и никада је нисам доживљавала у односу на њено сексуално опредељење. Али видим да је медијима и другима то занимљивије. За мене, реч је о приватној ствари и помињање тог аспекта представља злоупотребу Анине личности. Да ли је неко успешан, одређују резултати, а не сексуална оријентација.

* Шта очекујете од ње као премијера?

- Да одржи темпо којим је ишла прошла влада и да спроведе у дело све оне циљеве из експозеа. Како је премијерка навела, пре свега у дигитализацији и образовању. Без обзира на то што ће мени и многима у Влади недостајати Вучић, сигурна сам да ће и премијерка Брнабић дати најбоље да бисмо постигли што боље резултате за грађане наше земље.

* За то је потребан и ауторитет. Има ли Ана за вас ауторитет, да климнете главом на њено „моја је последња”?

- Премијер је вођа тима који се зове Влада Србије, а Влада не функционише тако што министри климају главом а неко виче „моја је последња”! Договор, испуњавање задатака, тимски рад одлике су наше Владе, док се ауторитет не стиче функцијом већ знањем, образовањем и умећем управљања.

* Палма није гласао за Ану, није јој ни устао у Скупштини. Да ли је то лицемерје или принципијелно брањење ставова?

- Принципијелно, лоша је порука да било који члан владајуће коалиције гласа против Владе. Али постоје изузеци који потврђују правило. Видећемо да ли је Драган Марковић тај изузетак који је одлучио да буде доследан својим принципима.

* Он је део коалиције са СПС, шта мислите о социјалистима који су ушли у Владу?

- Добро је што се Бранко Ружић вратио у Владу и што ће сада имати и конкретна задужења. Лично, драго ми је што је Горан Триван преузео ресор заштите животне средине. Али ако питате како ће министри из СПС функционисати међусобно, тиме ће се бавити Ивица Дачић.

* Зоран Ђорђевић и Александар Вулин су ротирали министарства, претходно сте то учинили ви и Антић. Шта то значи, јесте ли сви у Немањиној 11 богомдани за све министарске позиције?

- У Влади Србије 2012. водила сам енергетику, којом се бавим више од 20 година. Три године водим ресор инфраструктуре, грађевине и саобраћаја и имам резултате иза себе које грађани виде. Из питања видим да је ваше виђење улоге министара мало демагошко, а мало недовољно упућено. Министар одговара за успех ресора, а премијер сноси одговорност за избор својих министара. Ако је процена премијерке да ће Ђорђевић успешно водити социјалу а Вулин одбрану, верујем да је за то имала добре разлоге.

* При Влади је и Томислав Николић. Да ли нам је заиста била потребна Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином кад већ имамо МСП?

- За разлику од многих, сматрам да свако ко је провео одређено време на најодговорнијим државним функцијама треба да настави на било који начин да помаже држави. Србија је мала земља, ми немамо тај луксуз да се одричемо било кога. На тај начин гледам и на ангажовање бившег председника. А када говоримо о Кини, онда је реч о највећем глобалном пројекту „Један појас, један пут”, у коме се налази и наша земља. Реч је о пројекту који има огромни потенцијал за све земље западног Балкана, посебно за Србију, и зато инсистирам на томе да још више радимо са Кином на инфраструктурним пројектима који ће бити усклађени с европским стандардима. Надам се да ћемо господин Николић и ја добро сарађивати у овом савету.

* То је посао и МСП, да ли то значи да Дачић као шеф дипломатије не ради добро свој посао?

- Спољна политика је један од најбољих сегмената политике Србије и за то нам многи одају признање. Пројекти саобраћаја и транспорта у Србији много више су дипломатија, а нису само превоз људи и робе од тачке А до тачке Б. Посебно када говоримо о конекцијама са земљама западног Балкана и о искоришћењу потенцијала кинеског пројекта “Један појас, један пут”.

* Који су ваши кључни задаци у новом мандату?

- Свакако су то Коридор 10, Коридор 11 и остали регионални пројекти, али постоји још нешто јако важно - Србија мора инфраструктно да се обнови, са Европом и светом морамо да се повежемо новим аутопутевима и пругама, и за то имамо новца. Али досадашња пракса и проблеми на које смо наилазили указују на то да је неопходно да имамо најмање једну велику домаћу компанију са, ако треба, неколико хиљада запослених која ће кадровски, технички и организационо бити способна да послове на инфраструктури уради у року и по највишем квалитету. И не само у Србији већ и у региону и широм света. Имамо ми добре домаће фирме, али не као што су некад биле фирме „Рад“, „Мостоградња“ и друге које смо упропастили. То желим да направим. Да ли ће те компаније бити државне или са мешовитим власништвом, само је једна од тема реализације овог пројекта.

* Да ли за нешто кажете ‘ово сам могла боље‘?

- Увек може боље и брже. Оно што знам јесте да још нисам достигла максимум, и то ћу показати у наредним годинама. Мерим се само радом и резултатима и надам се да ће сваки члан нове владе дати максимум и оставити свој траг у песку.

* Ускоро ће београдски избори, како гледате на то да СПС и СНС наступе заједно?

- Волим изазове и утакмице у којима морамо добро да се потрудимо да бисмо успели. Такву утакмицу очекујем на изборима у Београду.

* И Драган Ђилас се спомиње као неко ко ће се прикључити њима, кроз економски програм је најавио повратак у политику. Како гледате на то?

- Да ли ће се Драган Ђилас вратити у политику, не знам. Али свака озбиљна и аргументована расправа о томе какав нам економски систем треба и шта можемо да урадимо да би грађани имали веће плате и живели боље не може да штети. Мада, лако је стајати са стране и критиковати. Треба радити јер економија не трпи демагогију.

„Енергопројект“ је значајан за Србију

* Да ли мислите да је држава адекватно реаговала у случају „Енергопројекта”? Зашто није заштитила свој интерес? Да ли ће држава продати своје акције?

- „Енергопројект” је значајна фирма за развој инфраструктуре Србије, али одлука о томе да ли ће држава да сачува пакет акција у тој компанији није на мени. Оно што мене као министарку инфраструктуре и грађевине највише занима јесте да имамо компанију која може да заврши поверене послове, као и да се закон поштује.

извор: Блиц