Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ВУЧИЧЕВ ИЗБОР АНЕ БРНАБИЋ ЗА МАНДАТАРА У НАЈБОЉЕМ ИНТЕРЕСУ СРБИЈЕ

„Сматрам да је одлука председника Србије Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Брнабић донета у најбољем интересу наше земље и њених грађана, и након пажљивог сагледавања свих околности у којима се налазимо.

Уверена сам да ће нови мандатар уз подршку чланова Владе, али и председника Србије, наставити да води земљу путем сарадње са регионом, Европом и читавим светом. Да Србију води путем даљег економског развоја, улагања у инфраструктуру и наставка започетих реформи у свим областима друштва.

Очекујем да ће Ана Брнабић добити убедљиву подршку посланика у парламенту и да ће бити вођа тима који ће Србију и даље да води ка ЕУ и да у наше друштво уводи толико потребне европске стандарде. У остваривању тих циљева имаће моју пуну подршку“.

Михајловићева: Ани Брнабић биће потребна подршка свих жена

“Избор Ане Брнабић за мандатара значајан је зато што ће први пут жена бити на челу Владе Србије. Али, то ће Ани донети и веће оптерећење, јер она сигурно не жели да остане упамћена само као „жена премијер“, већ као „жена успешан премијер”. Тај терет неће бити лак и зато све жене треба да помогну колико могу“, изјавила је у интервјуу за “Ало!“ потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да су коментари у медијима на избор Ане Брнабић не само као жене, већ и као припаднице ЛГБТ популације “злоупотреба њеног приватног живота”.

“Ану познајем много дуже од осталих чланова Владе. Али, никада је нисам посматрала ни процењивала по сексуалном опредељењу, јер је то лична ствар сваког од нас. Међутим, свесна сам да је овај аспект, као и помињање њеног порекла, много занимљивији страним медијима, ЕУ и другим земљама, него нама у Србији. Мени је помињање ових ствари у контексту избора мандатара злоупотреба Ане и њеног приватног живота“, каже Михајловићева.

Потпредседница Владе истиче да је од коментара о приватном животу мандатарке важније како ће нова Влада да функционише, јер ће бити новина у њеном раду.

“Нови кабинет имаће више ресора, веће учешће СПС, али и једну врсту поделе премијерског посла. Како је председник Вучић рекао, да парафразирам, Ана Брнабић ће бити „економски“, а Ивица Дачић „политички” премијер. Како у досадашњој пракси ово нисмо имали, од изузетне важности је да између њих двоје постоји добра сарадња, како подела посла не би довела до неке врсте двовлашћа. Видећемо како ће у пракси то да функционише, али верујем да је председник Вучић пажљиво проценио кад се одлучио за овај модел“, објашњава Михајловићева.

Она не очекује проблеме у Скупштини приликом избора Ане Брнабић и нове Владе, и очекује да ће сви посланици СНС подржати предлог председника Србије.

“Видели сте и колико су претходних дана сви функционери наше странке и коалиције хвалили избор Ане Брнабић. С друге стране, Председништво СНС дало је председнику Вучићу одрешене руке и слободну вољу да изабере мандатара и он је то урадио. Све остало је политички фолклор“, објаснила је она.

Михајловићева истиче да нова Влада не би смела да буде спорија од актуелне и да главни циљеви треба да остану исти: европски пут Србије и досадашња спољна политика, регионална стабилност, економски раст, наставак економских реформи и повећање зарада и пензија.

“Познајући Ану с којом сам, док је била у Наледу, заједно радила на побољшању положаја Србије на Дуинг бизнис листи и увођењу електронских грађевинских дозвола, верујем да ће наставити започете реформе. И да је и њој стало да не буде још једна у низу фотографија премијера на зиду Спомен собе у Влади, већ и да оствари добар резултат“, каже Михајловићева.

На питање где види себе у новој Влади, Михајловићева одговара да очекује да остане на месту на којем је и сада како би завршила најважније инфраструктурне пројекте, пре свега путни и железнички Коридор 10 ка Бугарској и Македонији, чији ће највећи део бити завршен до краја године.

“Завршено је око 98 одсто Коридора 10 и остале су најтеже деонице кроз Грделичку клисуру и део око Пирота и Димитровграда где имамо проблем са извођачем. Али, и то ћу да завршим, онако како сам у претходне две године завршила готово 200 км ауто-путева кроз Србију. Наравно, ту су и наставак градње Коридора 11 ка Црној Гори и регионални пројекти који треба додатно да нас повежу са Сарајевом и Приштином, али и питања инклузије Рома и родне равноправности којима се бавим“, рекла је Михајловићева.

Она наглашава и да је од изузетног економског и политичког значаја за Србију да наредних година искористи сав потенцијал који пружа највећи глобални пројекат „Један појас – један пут“ који спроводи Кина.

“Имамо шансу да инфраструктурно обновимо Србију као никад до сада и ту шансу не бисмо смели да пропустимо. На свим овим пословима мој тим и ја ћемо уложити сву потребну енергију, рад и знање“, каже Михајловићева.

Михајловићева на крају истиче да се годинама залагала да жене воде Србију, али не само формално, већ променом начина вођења политике.

“Доласком жене на чело Србије која би наставила да води „мушку политику“ не бисмо много тога добиле. Потребно је да жена премијер води „женску политику“, пре свега са више разговора и дијалога, више такта, са већом помирљивошћу, лакшим и безболнијим решавањем проблема и са више реалности, а мање демагогије. И са већом пажњом усмереном ка образовању, култури и здравству“, каже Зорана Михајловић.