Вести

МИХАЈЛОВИЋЕВА: НЕДОПУСТИВО ЛОША ДИНАМИКА РАДОВА НА ДЕОНИЦИ ОД ОБРЕНОВЦА ДО УБА

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић са тимом инжењера данас је била у ванредном обиласку Коридора 11 на деоници од Обреновца до Уба.

Разлог ненајављене контроле радова на овој деоници дугој 26,2 километра био је да се потпредседница Владе увери у којој мери извођач радова кинеска компанија “Шандонг” и домаће фирме које раде као подизвођачи испуњавају обавезе.

“Обишла сам комплетну деоницу од Уба до Обреновца, свих 26 километра, и мало је рећи да сам разочарана динамиком радова извођача радова кинеске компаније “Шангдонг”, бројем радника и машина на градилишту. Данас је на овој деоници било радника које сам на прсте руке могла да избројим! А обавеза је да се радним данима и суботом ради од 7 до 19, а недељом од 7 до 13 сати. Недопустиво је да се уговор не поштује, а он мора бити светиња“, рекла је потпредседница Михајловић после обиласка деонице.

Она је истакла да је држава обезбедила све што је било потребно да би се посао завршио, од свих дозвола до новца како би деоница била завршена у року, у новембру ове године.

„Шест месеци слушам на састанцима од извођача радова да је све у реду, да све иде по плану, да ће радови бити завршени у року. А онда на терену видим сасвим другачију слику. Оваквим односом кинеске компаније и домаћих фирми које раде као подизвођачи не могу да буду задовољни ни Влада Србије, ни кинески амбасадор и Кина као наш велики партнер у области инфраструктуре“, рекла је Михајловић и додала да је извођачу већ дат “notice to correct” (опомена пред раскид).

Потпредседница Владе је истакла да Србија има одличну сарадњу са великим бројем кинеских компанија са којима ради на инфраструктурним пројектима тренутно вредним 2,5 милијарди, а када се заврше сви преговори чак 6 милијарди долара. Заједно са кинеским фирмама градимо ауто-путеве и обнављамо железницу, али једини проблем имамо са фирмом која ради две деонице на Коридору 11.

„Деоница од Обреновца до Уба је неупоредиво лакша од оне на Коридору 10 у Грделичкој клисури. Тамо људи раде и ноћу да би завршили посао. Ако у Грделици могу да раде дан и ноћ, онда је срамотно да их овде ни дању нема. Ми смо обезбедили све, платили све на време, а сада господо грађевинари, испуните свој део посла. Они који не раде квалитетно и који касне сигурно неће више добијати посао који финансира држава”, рекла је Михајловићева.

Министарка Михајловић је истакла да неће толерисати овакве пропусте и најавила да је ће праксу ненајaвљених обилазака градилишта наставити до краја грађевинске сезоне.

“Доста је шминкања градилишта пред мој долазак! Све фирме ће морати да поштују рокове и квалитет или ће морати да плате пенале. Србија се задужила за градњу овог пута, то је новац грађана Србије и нећу да дозволим и један динар трошимо на било чије грешке”, поручила је Михајловићева.