Вести

ПОЧИЊЕ ПРВА ФАЗА ДОГРАДЊЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ПУ "ПЛАВИ ЧУПЕРАК" У ШАЈКАШУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас председнику Општине Тител Драгану Божићу Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве којим ће се 55 милиона динара усмерити на рачун Општине Тител за финансирање прве фазе доградње и реконструкције објекта Предшколске установе „Плави чуперак“ у Шајкашу.
На основу спроведене анализе стања на територији општине Тител у сарадњи са Предшколском установом, Центром за социјални рад и Домом здравља, добијени подаци указују на то да у насељеном месту Шајкаш постоји велики проценат деце узраста од 1 до 5,5 година који нису обухваћени било каквим обликом васпитно-образовног рада. Формиране су листе чекања родитеља који желе да упишу своју децу у вртиће, али услед недостатка просторних капацитета нису у могућности да то и остваре.
Сагледавањем наведених проблема и потреба, а стављањем интереса најмлађих становника у први план, општина Тител приступила је њиховом решавању, како би се унапредила доступност предшколских услуга за децу од најранијег узраста, тако што је обезбедила средства и купила земљиште неопходно за проширење објекта и спровела поступак спајања парцела, урадила пројектно-техничку документацију и исходовала сва неопходна одобрења потребна за реконструкцију и доградњу објекта предшколске установе. Првом фазом радова и даљим улагањима, општина Тител ће родитељима и деци обезбедити адекватан вртић, који ће осим мештана Шајкаша користити и родитељи и деца из других, околних места наше општине.
Председник општине Драган Божић се захвалио Покрајинској влади и њеном премијеру и додао да овакве пројекте није могуће финансирати из буџетских средстава локалне самоуправе, која има инвестициони буџет за текућу годину у износу до 100 милиона динара, а само радови на реконструкцији и проширењу вртића у Шајкашу коштају више од читавог инвестиционог буџета Општине Тител.
– Ако вам кажем да тренутно око 120-оро деце чека на редовни вртић за децу старости од три до пет година, а да децу до три године нисмо могли уписати никада раније, онда су ови планирани капацитети од 300 деце за Шајкаш и околину веома велики и овом инвестицијом ћемо решити тај велики проблем. Није довољно само имати посао да бисте остали у једном месту да живите. Управо овакви инфраструктурни пројекти, као што су домови здравља, водоводи и канализација и вртићи, то су приоритетне ствари због којих људи остају у мањим срединама, неразвијенијим, а који су надомак великих градова, какав је случај и са општином Тител – рекао је Божић за РТВ.