Вести

СТЕФАНОВИЋ: САЈ СПРЕМНА ДА ДЕЛУЈЕ У СВАКОЈ СИТУАЦИЈИ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је недавна вежба специјалних једница на аеродрому "Никола Тесла" показала спремност у свакој ситуацији, додајући и да је планирана модернизација опреме којом јединица располаже.

"Способни су да дођу, одстране проблем и заштите грађане", рекао је Стефановић додајући да они непрекидно прикупљају информације са терена и таргетирају потенцијалне претње.

Он је нагласио и су још пре много времена БИА, војска и тужилаштво формирали заједничке тимове, а да се поред онога што се ради у нашој земљи, сарађује и са земљама у региону. Објаснио је да Специјална антитерористичка јединица (САЈ) делује у изузетно ризичним ситуацијама када су животи полиције и грађана угрожени и да је планирана модернизација опреме којом јединица располаже.

Циљ САЈ-а је да делује у талачким ситуацијама и ситуацијама када постоје посебни ризици по припаднике полиције, рекао је министар.

"Када говоримо о супротстављању тероризму, то је један сложен систем, то је један апарат безбедносних служби који ради на различите начине", рекао је Стефановић.

Министар наглашава да је показна вежба САЈ-а на аердорому "Никола Тесла" само део дијапазона деловања безбедносних служби и специјалних јединица.

"Оно што су људи могли да виде, јер ово друго углавном не можемо да покажемо је реактивни систем, дакле специјалне јединице реагују када дође до угрожавања безбедности, када дође до тога да се претња појави и ти момци су заиста апсолутно спремни. Оно што не може да се види и оно што је веома сложен систем је обавештајни и контраобавештајни систем", каже Стефановић.

Непрекидно се прикупљају информације и таргетрају се претње, објашњава Стефановић, додавши да се људи који се упуштају у тероризам и организовани криминал посматрају у посебно организованим тимовима, објашњава Стефановић. Према његовим речима, формиран је и систем којим се преносе информације о одређеним лицима, објаснио је министар.

Када је реч о пропустима обавештајних служби у Европи, услед чега је дошло до терористичких напада, он је истакао да је битно да пропуста не буде, али ако их и буде, да се санкционишу они који су те пропусте дозволили.

"Некада и безбедносни апарат допусти да се одређено лице слободно креће, како би се дошло до осталих лица која су умешана у одређене радње. Ми смо увек у контакту са службама у региону, са некима разменимо на хиљаде информација годишње, што говори само за себе", рекао је Стефановић.

"Поред овога што радимо у нашој земљи, имате веома важну ствар да, без размене информација са земљама региона и са иностранством не можете бити потпуно спремни. Једино свеобухватна размена тих информација може да нас заштити. Тек када све земље у ланцу, у том систему, безбедносно сагледавају лице и процењују да ли је он заиста претња или није, имамо резултате", рекао је министар.

Да би се дошло до запажених резултата, Стефановић наводи да је неопходно применити разне обавештајне методе, које некада укључују и активно праћење курира који разносе дрогу како би се дошло до извора. Стефановић је рекао да је нужно зло пустити курира да ради, како не би дошло до заплене једног килограма дроге, већ да се обавештајним радом стигне до извора када долази до заплене огромне количине дроге.

Он наводи да ће САЈ добити нову опрему, панцире и нешто наоружања, а планирана је набавка и новог оклопног возила "Милош". "Милош" је, према речима министра, вишенаменско возило изузетних перформанси, које је јако добро оклопљено и наоружано, а има и способност превоза довољног броја припадника. Циљ набавке возила је опремање САЈ-а за борбу против урбаног тероризма.

БОВ-ови (борбена оклопна возила) М11 и М15, које користи САЈ, поред "Хамера" набављених 1996. и 1997. године су застарела и нису више адекватни за своје примене, стога "Милош" представља идеално возило за брзе и мобилне јединице као што је САЈ, наводи Стефановић.

Он додаје да у наредне две године стижу три хеликоптера Бел Х-145.

извор: Танјуг/Пинк