Вести

ВУЧЕВИЋ: НИСАМ РАЗОЧАРАН ШТО НИСАМ ПРЕМИЈЕР

Први човек Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке истиче да нема ни промил разлога да буде незадовољан избором Ане Брнабић за председника Владе, јер је то најбоља одлука. Функција градоначелника српске Атине му, како каже, оставља више простора да се бави странком из чије је базе потекао

Милоша Вучевића, као особу од поверења и могућег кандидата за премијера Србије, јавно је на једној од многобројних конференција за штампу апострофирао управо Александар Вучић, и то у тренутку док се још ломио око одлуке. У међувремену, Србија је добила нову премијерку, али и нову-стару поставку у Влади. Додуше, у питању је више проширење донедавног састава и понека рокада, али то је ипак за неку другу тему…

Ана Брнабић добила је премијерску фотељу, Ивица Дачић задржао је тапију на српску дипломатију, Душан Вујовић задржао је кључеве од државних сефова, док се Никола Селаковић уселио на Андрићев венац. Вучевић је остао на челу Новог Сада и потпредседник СНС. Каже да нема разлога да буде незадовољан.

Дочекао нас је у својој канцеларији у срцу српске Атине из које поглед пуца директно на Катедралу и централни градски трг, узаврео од успорених Војвођана (како се то само на први поглед чини).

– Да, ово је сигурно један од најлепших погледа у Новом Саду. Једино је мало проблематично када долазите ујутро на посао па вас сви пресрећу и траже посао… Не можете људима објаснити да то не иде тако – открива нам Вучевић док седамо за канцеларијски сто који је, како каже, “распремио због нашег доласка”, јер иначе добро функционише у свом креативном хаосу.

Природно и сасвим логично разговор смо започели о још увек актуелним темама – нова премијерка и нова Влада Србије.

* Да ли је по вашем мишљењу Ана Брнабић добар одабир за председницу Владе?

- Вучић је као председник Србије, али и као лидер највеће и владајуће странке у Србији, донео најбољи могући одабир. Када сагледате све унутрашње и спољно политичке односе, то је најбољи избор за Србију. Мислим да је Ана Брнабић најбољи одабир за председника Владе и да она може да гарантује наставак политике који је Влада Србије до сада спроводила. Њу познајем још од када је била председника управног одбора НАЛЕД-а, јер сам и ја једно време тамо био ангажован.

* Значи ви сте већ блиско сарађивали...

- Да. Упознао сам је тада као једну енергичну и ангажовану жену, која разуме однос локалних самоуправа и и сарадњу са централним власа. Зато када је била предлођена и изабрана за министра локалне самоуправе мени је и то био добар знак, јер је у том сегменту већ имала искуства и знања у том сегменту. Радовало ме што је на место министра са којим као градоначелник треба директно да сарађујем, дошао неко ко има слуха и осећаја за та питања. Зато мислим да ће и функцију премијера обављати на најбољи могући начин. Странка је на Председништву Вучићу дала мандат да изабере кандидата за новог премијера. Пре тога су му легитимитет дали грађани на изборима…

* Али странка је првобитно тражила да кандидат за премијера буде неко из СНС.

- На консултацијама у Председништву да, али на седници Председништва странке, након тога, после двочасовне дискусије, заузет је став да председник СНС треба да предложи мандатара. Што је и урађено.

* Како гледате на коментаре опозиције којима очигледно највише смета Брнабићкина сексуална оријентација. С друге страе, и светекси медији највише пишу о томе, додуше, у афирмативном контексту?

- То што они говоре апсолутно не завређује никакав коментар, јер немају шта друго да замере премијерки. Ни је то њена стручна квалифкација, ни карактерна особина. Ми градимо друштво у којем не сме бити дискриминације по питању нечије сексуалне оријентације, а ја долазим из града у којем се различитост по разним основама и поштују, и уважавају. Зато сматрам и непримерним и непристојним да ту тему даље развлачимо по медијима.

* Да али управо је то један од разлога због којег рецимо Драган Марковић Палма није гласао за избор Владе и демонстративно напустио Скупштину. Његова странка је део владајуће коалиције...

- То су друге странке, које нису била на нашој листи. Тиме веровато желе да пошаљу поруку да не желе више да буду на власти. Само тако могу то да тумачим. Врло је једноставно. Или гласате за избор Владе или не гласате. Ако гласате, онда гласате и за премијера, а ако гласате против, онда нисте део тима, него сте опозиција. Онда ћете наступати као опозициони посланици. Нема ни ту неке мистификације. Можемо чути разна објашњења. Њихово је легитимно политичко право да одлуче, али од тога зависи њихова политичка позиција. Ништа више и ништа мање.

* Да ли мислите да су спремни да пређу у опозицију?

- Не знам, то морате њих питати.

* Па шта ви мислите?

- Сумњам да неко тако лако прелази у опозицију. Не знам, можда ће ме они демантовати.

* Медији пишу да ће СНС о томе следеће недеље расправљати у оквиру странке. Да ли је то тачно?

- Бићете на време обавештени о свему томе. Нема ту никакве мистерије. То је свакако тема о којој је потребно отворено да разговарамо на нивоу Председништва странке.

* Па добро, да ли ћете им тражити да напусте коалицију?

- Свако је одговоран за своје поступке. Ја ћу свој став о томе прво изнети пред председником и страначким колегама.

* Добро, да се вратимо на првобитну тему. Вучић је најавио да ће се Брнабићева, као примејерка више бавити економским задацима, док ће Ивица Дачић бити задужен за политичка питања. Такав модел до сада нисмо имали?

- Условно речено. То је један концепт који омогућава да Влада као тим буде добро синхронизована, да се свако посвети оним областима које су им познатије. Ана Брнабић је у области економије итекако у материји, док је Ивица један прекаљени политички вук који је то доказао својим политичким битисањем последњих двадесетак година. Међутим, нема дилеме да ће председник Владе бити Ана Брнабић. Неће бити двовлашћа. Међутим, Дачић као први потпредседник Владе биће задужен за та политичка питања, заједно са председником Вучићем. Мислим да је то још један знак недавног закључка на Председништву СНС, а то је прдубљивање односа СНС и СПС, као стратешких партнера. То је потврда добре сарадње и знак да Александар мође да се ослони на Дачића по многим питањима из делокруга Владе.

* Да ли је то нека врста Вучићевог компромиса, будући да Брнабићева има мањак политичког искуства? То је била једна од главних замерки приликом њеног избора.

- Није то замерка. Мислим да Ана има осећај за политику, јер се у супротном не би налазила ту где је.

* А каква је сада ситауција у владајућој коалицији, мимо директног односа Вучича и Дачића? Да ли СНС заиста замера социјалистима да су "узели превише колача" у власти, о чему је и сам Вучић индиректно говорио... Медији су, чак, говорили да је Дачић, приликом одабира мандатара, покушао и да уцени Вучића...

- Не верујем, јер ко познаје Вучића зна да је то немогуће. То је можда могло да се ради 2008. године, па чак ни тада нико није подлегао тим уценама. А не 2016. и 2017. године. Говорећи о данашњем времену мислим да Ивица и Александар добро сарађују, да су изградили један здрав партнерски однос. Природно је да свака странка покушава да има већи утицај. До неспоразума може да дође на локалном нивоу, где одбори имају неке личне анимозитете, али задатак страначких руководстава је да то нивелишу. Два председника диктирају темпо, а задатак је свих нас да то спроводимо.

* А да ли сте ви разочарани што нисте постали премијер? Били сте у уском кругу кандидата између којих се двоумио Вучић, председник вас је чак описао и као "велику наду".

- Пријало ми је када се председник лепо изјаснио о мени, и не само о мени, јер је споменуо неколико људи из старнке. Не могу да будем незадовољан, већ само веома задовољан што сам два пута биран за председника градског одбора СНС. Прошао сам све у странци: од председника месног одбора, председника Савета за правна питања, па сам два пута изабран за председника градског избора, сада сам и потпредседник странке, а два пута сам биран за градоначелника Новог Сада, у коме сам рођен и у којем цео живот живим. То је само још један мотив да наставим даље са својим радом. Немам ни промил разлога да будем незадовољан, нити разочаран. Срећан сам што настављам да водим Нови Сад и да га припрема за европску престоницу културе, велики пројекти су пред нама. Осим тога, ова функција ми оставља више простора да се бавим странком, јер за очекивати је да као премијер имате много мање времена да се бавите страначким радом. Дошао сам из базе странке и везан сам за њу. Овако, као потпредседник СНС, остајем функционално оперативан.

* Можда вас премијерска фотеља чека у будућности.

- Полако, треба ићи корак по корак. Човек треба стабилно и посвећано да обавља задатке које има пред собом, а разултати се на крају увек цене.

* Али ви сте се врло високо котирали као потенцијални премијер...

- Да, на кладионицама (смех).

* Па добро, и то су неки параметри. По њиховим квотама сте буквално били Дачићу за вратом.

- Кладионице имају неке своје пројекције, не одређује се тако премијер. Није то релевантно.

* А јесте ли разговарали са Вучићем о томе?

- Више пута.

* Шта сте му рекли?

- Не могу да препричавам те разговоре. Више пута смо причали на ту тему, а и не само на ту тему.

* Разговарали сте у тренутку док се још двоумио?

- Ценим ваше напоре, али не могу да причам о садржини тих разговора.

* Добро, а да ли се до сада у причало у странци о томе ко ће бити кандидат СНС на београдским изборима? Да ли ће то бити нека нестраначка личност.

- На Председништву до сада нисмо водили ниједан разговор на ту тему. Ниједан. Уопште нисмо причали на тему београдских избора, ни одржавања, нити листе, кандидата...

* Значи доста каскате за опозицијом?

- То што седите у кафићу па објавите на Твитеру да ћете се кандидовати на изборима је обична глупост. Они имају предност, или можда и ману, у зависности угла гледања, а то је негранично слободно време. А како наш народ каже: докони мозак, ђавоља башта. Зато им падају на памет разне идеје. СНС није ни почео разговоре о листи за Београд, али не сумњам да ћемо имати најбољег кандидата и најбољу листу.

* Да ли је сувишно онда питати да ли ћете и на београдским изборима наступити у коалицији са СПС?

- Јако је рано за то. Треба видети шта је боље и за СНС и за СПС. Та тема ће вероватно бити интересантна тек пред крај године.

* А каква је ситуција код Вас на локалу што се тиче коалиције?

- Овде је стабилна коалиција, коју чине СНС, СПС и Лига социјалдемократа Војводине. Она можда даје ноту специфичности, али ми смо направили програм за Нови Сад. То су теме које се тичу искључив локалне заједнице, а нема оних политичких тема где долази до неслагања странака, а које се ни не тичу живота и рада града. Посебан плус је то што нама није требала математичка већина и комбинаторика, већ је дошло до програмског окупљања. Сада је прошло тачно годину дана од како сам по други пут изабран за градоначелника, и међусобно немамо ниједан проблем. И са ЛСВ и са социјалистима функционишемо на политичко коректном нивоу.

* А ко је напредњацима тренутно највећа опозиција у Србији?

- То је тешко рећи. С једне стране ту су ове досистичке странке које саме са собом расправљају и имају унутрашње дијалоге који ништа не решавају. С друге стране имате радикале, Заветнике, Мирослава Паровића...

* За радикале кажу да су лажна опозиција.

- Не бих се сложио. Они имају жестоке критике, вређају неке наше посланике, објављују публикације... Али та десна страна, условно речено, ипак код неких државних питања донекле разуме неке ствари. Међутим, њихова политика је суштински неспроводљива, рецимо, када позивају да окренемо леђа Европској Унији.

* Мислите да је таква политика превазиђена?

- Па не можете то фактички да спроведете. И они би то схватили када би дошли на власт. Лично имам више него пријатељски однос према Русији, али то не значи да не треба ићи у ЕУ и да нам оданде не долази највећи број инвеститора. То би било исто као да истерамо Русе и да их се одрекнемо. Та прича о две столице је највећа глупост. Ми седимо на једној столици и имамо наше националне интересе од чије одбране не одустајемо, иако нам дува и са леве и са десне стране. Па чак и од доле. Нису сви увек пуни разумевања за наше ставове. Али ми остајемо на курсу очувања нашег суверенитета.

* Када већ помињете то провејавање и промаје, да ли је Вучић трпео спољне притиске приликом одабира мадатара? О томе се спекулисало у медијима.

- Свакако да има интересовања и других држава на те процесе код нас. Али знајући Александра мислим да то прави само контраефекат.

* Значи притисака је било, али им је Александар Вучић одолео? Или како?

- Па ја не могу прецизно да вам кажем да ли је било притисака, али не могу ни да их искључим не знам да ли су то притисци или разговор, сугестије, лобирања, комбинација, свега... Не знам, нисам учествовао у томе. Али знам да то не може код Вучића да прође. Не из неког ината, већ због интереса Србије. И стално нам говоре: ево сад ћете морати да уведете санкције Русији, или нећете моћи ово или мораћете ово... А ми имамо одличне односе с Русијом, појачали смо односе с Кином, председник одлази у посету Пенсу у Вашингтон, отварамо нова поглавља. Водимо рачуна о нашим интересима, о нашој одговорној и националној политици. Ова политика даје резултате. Чак и од ових стручњака из опозиције, најмање је било замерки на спољнополитичком плану. Дакле, као што мислим да је погубна политика искључења Европске Уније, тако мислим да је погубна политика досистичких странка да се посвађају са Русијом и Кином.

* Али Вук Јеремић се, рецимо, залагао и за сарадњу с Русијом и са ЕУ.

- Јеремић је један дан равногорски човек, други дан европејац. Он се сетио Србије када је изгубио функцију у УН. Да нема навигацију не би ни знао како да стигне до свих места које је обишао у кампањи. Он као да само гостује у Србији. Међутим, када се сви они саберу фали им још пола милиона гласова до Вучића. Имали смо 56 одсто, а следећи Јанковић само 16 одсто.

* Али Вучича истовремено окривљују и за диктатуру...

- Па како је могуће да некога јавно окривљујете да је дикататор? Па то је потпуно контрадикторно. Ви имате данас више медија који директно нападају Вучића, а мање оних који су такорећи "провладини". А о друштвеним мрежама да и не причам. Ту се тек шири огромна количина мржње. Одржали су педесетак протеста, од којих ниједан нису нити пријавили. Страшна ми је то диктатура...

* А каква је била ситуација у Новом Саду што се тиче скупова?

- Па све исто као у Београду. Радили су шта су хтели, нико их није дирао, блокирали су саобраћај, иритирали грађане.

* Како мислите радили су шта су хтели? Значи пустили сте људе да крше нека правила, да не пријаве скуп на који имају легитимно право, само да вас не би оптуживали за диктатуру?

- А шта је требало да радимо? Да изведемо кордоне полиције? Па то је био циљ њихових организатора. Да изазову нереде, а нико није знао ни шта је био разлог протеста.

* Кажу нелегални избори.

- Шта као Меркелова и Путин су честитали нелегалне изборе? Ма не можете на силу такве ствари да радите, да одједном прогласите да једна мала елитна група има већа права од остатка народа и да нечији глас вреди више. Не можете да силујете народ. Само нека се опозија држи заједно. То је најлепша слика. Могу да замислим како је грађанима када виде на окупу Живковића, Тадића, Шутановца, Сашу Јанковића за кога смо све време говорили да је лажни заштитник грађана, Јеремића који је ту на пропутовању, који је мало Чачанин, а онда је мало Бошњак. Да не помињем ове Двери, који су против ЛГБТ популације, а онда протествују испод њихових застава. Не разумем шта је ту поента.

* Медији су писали да ће сада и Драган Ђилас врати на политичку сцену. Шта мислите о томе?

- Е то ће нас усрећити! Све смо то видели, па је на крају Синиша Мали враћао њихове дугове. Само да се врате, па да опет све упропасте, и да онда опет неки Мали мора да враћа паре.

* Кад сте га већ поменули, да ли ће Синиша Мали заиста добити функцију шефа кабинета премијерке?

- Мали је мој пријатељ и врхунски је водио Београд. То кажем као градоначелник Новог Сада. Синиша није политичар, већ одличан менаџер који је одлично радио свој посао. Ја бих волео да имам таквог човека поред себе у тиму. Он се посебно разуме у економију и финансије, али поједини медији су га "ваљали у блату" измишљајући разне афере. Не дај Боже никоме. Али једног дана, када се подвуче црта, Синиша ће моћи да каже шта је све урадио за Београд, шта је све изградио, које је све дугове вратио.

* Шта сте му као пријатељ саветовали?

- Више смо размењивали мишљења као два градоначелника. Немам шта да му саветујем, јер је он свој посао радио одлично. Што се тиче рушења у Херцеговачкој, рекао је све што бих рекао и ја. Човек је био крив пре било какве истраге. Шта ће бити ако истрага покаже другачије? Шта ћемо са лажним оптужбама да има 24 стана у Бугарској, да малтретира жену? Хоће ли му неко рећи "извини"? Неће, само ће наћи нешто друго. Београд на води је од значаја за целу Србију, само злонамерни људи могу да буду против њега. Или они који се нису сетили да га покрену. Па је сад проблем што је на челу свега Мали, а не рецимо Ђилас.

* Мислите да би било другачије да пројекат води Драган Ђилас?

- Он то вероватно не би знао ни да започне. Али да је знао, сигурно би све имало другачију конотацију, јер би ти паметњаковићи из круга двојке рекли да је то супер. Скидам капу Малом за све што је урадио за Београд. Не бих никоме пожелео оно кроз шта је Мали прошао у медијској хајци на њега, док резултати говоре нешто сасвим другачије: да је враћао дугове својих претходника. Да ли грађани желе да им на власти буде неко ко је град оставио у милионским дуговима? Или можда неко ко није платио порез за своје новине? Па од тог новца се финансирају наша деца, болнице, школе, социјални случајеви.

* Па због чега онда држава не реагује када један Александар Родић дугује толике паре на име порез?

- Претпостављам да су у току процеси и да пореска инспекција ради свој посао. Али сад се Родић нашао некоме да говори да ли је уопште требало да се изгради фонтана у Београду. Па плати порез пријатељу па онда коментариши. Он недељама развлачи Вучићеву слику на насловној страни само да не би платио порез држави. Па, мајсторе, не иде то тако. Прошла су времена када су ти неки други долазили на канабе да се договарате. Плати порез и тачка, јер Вучић неће поклекнути.

Без дугова

* Који су резултати у ова ваша два манадата, колико сте на челу Новог Сада?

- Најважније је што нам у Нови Сад долазе инвеститори, што отварамо радна места. Тако је рецимо дошао "Континентал", који ће утицати на целу Србију. Поред бројних комуналних и инфраструктурних пројектима, морам да поменем две значајне титуле: Европска престоница култура и победа за престоницу младих. То ће бити бисер у биографији Новог Сада. Ја сам тек трећи градоначелник у историји Новог Сада који има други манадат и трудићу се да наследнику оставим што више сређених ствари, да би могао да иде корак напред и да гради.

* А шта је оно на чему треба да се ради?

- Пре свега инфраструктура у приградским насељима, јер се током година ратова и страдања народ насељавао неплански, који су отишли са својих вековних огњишта. Људи су се тада сналазили како су знали и умели. Град није имао урбанистички и инфраструктурни план како ће се ширити та насеља. Поносан сам на чињеницу да за пет година нисам ни за један једини динар задужио град. Ни отвреног ни прикивеног кредита. Вратио сам разне дуге и судске спорове који смо наследили од претходне власт и да не причам колико је ту пара отишло. Али добро, буџет нам је опет стабилан. У анализи фнансијских проблема локалних самоуправа, Фискални савет је оценио да од свих локалних самоуправа у земљи, Нови Сад има најстабилније финансије, одржив буџет и у року извршава плаћања. Оно на чему остаје да радимо јесте повећање јавних инвестиција и даља реформа јавно - комуналног сектора, кроз смањење субвенција, али и рационализацију броја запослених

ДС не може да преболи губитак Новог Сада

* Често се помиње да је Нови Сад несигуран и да у њему цвета криминал. Шта локална власт ради по том питању?

- Нажалост има тих узнемирајућих и непријатних дешавања, али морамо напоменути да Нови Сад није град од пре 30 година када је имао свега око 150.000 становника. Данас у овом граду живи 400 хиљада људи и постоје разне миграције. Иза нас су ратови и санкције који су се одразили на све... Осим тога, ни на глобалном плану нема више велике и гарантоване сигурности ни у једном граду. Да ли су Лондон и Париз данас сигурни градови? Увек постоје неке нежељене ствари које је тешко исконтролисати. Довољно да на 400.000 људи има њих десет који су злонамерни и која онда баце сенку на све. Али постоји и чињеница, коју ја никада нећу прећутати, да је сваки догађај у Новом Саду исполитизован. Нико ни у Београду, ни Ђиласа нити Синишу Малог никада није питао ништа када се десило да се, рецимо, 200 навијача потуче на улици.

* Због чега је то тако?

Зато што је тамо свест да се такве ствари дешавају и да се треба борити против њих, а не да је то резултат владавине неке политичке странке. Нисам чуо ниједно саопштење Демократске странке када се нешто слично деси било где, осим у Новом Саду. Тиме се само види њихова злонамерност и патолошка мржња. Они ваљда не могу да преболе тај септембар 2012. године када су изгубили власт у граду. И шта ја сад њима да кажем? Шта неко рецимо да каже градоначелнику Лондона? Та таблоидизација и политизација ме ужасавају исто као и ти догађаји. Мислите да неко жели да то дешава? Па власт би увек све дала само да не дође до тих догађаја и да се о томе не прича. Не знају више шта раде... То нису ни критичари него кибицери који испијају десети еспресо и само вичу: ја бих то урадио боље. Па ево ти пријатељу онда уради, али грађани прво морају да ти дају поверење. Можда је и срећа за мене што такви, који пишу та саопштења, живе у Новом Саду и што су моји политички конкуренти. Они са таквим глупостима могу само да иритирају људе. Већ смо видели резултате неке од њих. Односно, нисмо их видели. Немојте да вадимо статистику па да видимо када је био више таквих случајева. Само је питање колико се о томе тада писало, а колико данас и колико смо ми под већим ударом. Ја сам као градоначелник урадио све што је у мојој моћи и статистички је опао криминалитет у нашем граду.

извор: Експрес