Вести

ВУЧИЋ: БДП ЋЕ "ПОГУРАТИ" ПОТРОШЊА, НЕМАМО ЕКОНОМСКИХ БРИГА

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи Коридора 11 од Сурчина до Обреновца дуге 17,6 км, а на којој се гради и нови мост преко Колубаре и Саве код Обреновца, који ће бити дуг око 1,7 км.

Са председником Србије у обиласку су били и министри Зорана Михајловић, Александар Антић, Горан Кнежевић, председник Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом Томислав Николић, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, директор Коридора Србије Зоран Бабић и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Званицама ће данас бити представљени и сви остали инфраструктурни пројекти које заједнички реализују Србија и Кина.

Цела деонице би требало да буде завршена до краја 2019. године (рок је 32 месеца), а радове изводи кинеска компанија “CCCC” заједно са домаћим подизвођачима.

Укупна цена изградње аутопута Сурчин-Обреновац је 208 милиона евра, укључујући и мост преко Саве и Колубаре.

Пројекат се финанснира из кредита кинеске Ексим банке, финансијер је Влада Србије преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а инвеститор је ЈП "Путеви Србије".

Предвиђена је изградња аутопута у пуном профилу, са четири возне и две зауставне траке.

Пројекат укључује изградњу моста преко Саве и ушћа реке Колубаре, надвожњака преко железничке пруге Остружница-Батајница, као и две петље - Сурчин и Обреновац.

На деоници Сурчин - Обреновац биће укупно седам мостова и четири надвожњака.

Тај аутопут ће омогућити спајање коридора 11 и 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Оволико се није градило још од Другог Светског рата

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас обилазећи радове на Коридору 11, деоници Сурчин-Обреновац, да се од Другог светског рата никада није више градило у Србији и да само у Београду има више од 500 активних градилишта.

Председник је подсетио да је 2013. године у главном граду било тек нешто више од 40 активних градилишта, а како је казао, дуг Београда у том периоду је био 1,5 милијарди евра.

"Дуг Београда је био милијарду и 500 милиона евра, а данас, тај дуг је преполовљен", рекао је председник Вучић.

Он је објаснио и да ће изградња у земљи утицати на раст БДП Србије.

"Увек бисте желели брже и боље. Овде нисте ни сањали да ће бити нови пут", казао је председник Вућић обилазећи деоницу Сурчин-Обреновац.

Вучић је поручио да је остало још неколико деоница на Коридору 11 које треба да буду завршене, попут деонице Уб-Лајковац, Сурчин-Обреновац и Прељина-Пожега.

Имамо доказе о веома офанзивном деловању против СРБ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа "добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије".

Он није хтео да износи детаље, али је истакао да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али и да мора да се припреми и прилагоди новим околностима.

"Наше је да наши људи буду припремљени и спремни. Биће неких промена у нашем особљу и да заштитимо пријатељство наше са Македонцима, а и како да се понашамо у новом окружењу", рекао је Вучић.

Много је шпекулација и мислим да ће у наредних 10 дана све бити много јасније

"Ми ћемо своје интересе да заштимо и градићемо добре односе са Скопљем", рекао је председник на питање да ли криза у односима са Македонијом има везе са чланством Косова у УНЕСЦО, и додао: "Али, како бих вам рекао... Ти односи ће морати да буду засновани на узајамном поштовању. Да ли ће Албанци да уврсте Косово на дневни ред скупштине УНЕСКО... Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да при том не нарушимо интересе других земаља", рекао је председник.

Указао је да ту, међутим, има мешања неких других сила: "Има мешања неких других сила. Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора ...", рекао је председник.

Упитан да ли мисли на Русију, одговорио је: "Нисам помислио на Русију".

Председник је поновио да ће Србија наставити да развија пријатељске односе са Македонијом.

БДП ће "погурати" потрошња,немамо економских брига

Наши проблеми су углавном политичке природе, а не економске природе, има ту разних притисака и питање је да ли ћемо успети да сачувамо стабилност, рекао је данас председник Александар Вучић.

Кад је реч о економији, међутим, ту немамо проблеме, а очекивани БДП постићи ћемо између осталог и тако што ће наредним повећањем плата и пензија значајно бити погурана потрошња, као важан чинилац раста друштвеног производа, поручио је Вучић.

Одговарајући на питање о честим недоумицама које се последњих дана помињу у вези с растом бруто друштвеног производа, Вучић је рекао да је ту све у реду, да је било неких одступања од зацртаног нивоа раста, пре свега због катарстофалних суша, али да ће производња бити премашена у односу на претходну годину, те да ће пројектовани раст БДП-а бити и остварен до краја године.

"Немамо за бригу ништа што се економије тиче", поручио је председник, и додао да га весели интересовање по том питању.

"Знате, кад је неко научио да ради у минусу и кад се хвали годишњим растом од минус 3 одсто, па су забринути сада, јер смо имали проблема и у грађевинској сезони, катастрофалне суше, али не верујте у те приче о мањем расту. Добро је да се неко радује било чему што је лоше, али то много више говори о њима", рекао је Вучић.

Додао је да треутно имамо највише страних инвестиција у поређењу са регионом, да је покривеност увоза извозом такође највећа, те констатовао да смо ми раст засновали управо на инвестицијама и извозу, што су здраве основе.

"Много здравије него оне засноване на дознакама, или рецимо на извозу сировог дрвета", приметио је.

Кад имате суфицит у буџету, смањивање јавног дуга, ствари ће бити у реду", додао је.

Приметио је, међутим, да ми сада радимо на томе да постоји и трећи стуб, који ћемо тек да уведемо, а то је потрошња.

"Потрошња није могла да буде висока у време мера фискалне консолидације, али сад кад повећамо плате и пензије имаћемо значајно повећање БДП", навео је Вучић.

Како је рекао, немамо ми економских проблема данас, наравно, додао је, људи тешко живе, али али ниво незапослености је међу најнижим у региону, а, како је рекао, и плате и пензије ће после наредног повећања бити међу највишима у региону.

Дијалог о КиМ у концентричним круговима,већ почео

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се дијалог о КиМ водити у више концентричних кругова и да сматра да је он већ почео.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је дијалог "здрав" и добродошао и да помаже Србији да објективно и реално сагледа своју позицију, позицију српског народа на КиМ, али и да сагледава будућност ...

Како је рекао, дијалог је већ почео и највећи број људи јавној сцени се изјашњава и, верује, наставиће то и убудуће да ради.

Председник Србије је, прецизирајући, у одговор на питање да ли ће дијалог бити формализован, рекао да ће се он одвијати у више различитих концентричних кругова, у одборима и на пленарним седницама парламента "иако ће нажалост то увек да се користи за политичке обрачуне", у цивилном друштву и невладином сектору, цркви, академији, култури. . .

Он је такође рекао да о томе као, и о неким другим питањима, разговара и са бившим председником Србије Томиславом Николићем.

Вучић је, истичући значај разговора и дијалога у друштву, рекао и да питање Устава није само питање 67 одсто посланика или 50 плус један одсто грађана, који су се изјаснили на референдуму: "То мора да буде и значајнија већина и сагласје различитих чинилаца, како би тај Устав био дугорочан и могао да опстане, а не да се мења на сваких неколико година", закључио је Вучић.

Пријатељство Србије и Кине челично, не може се срушити

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка радова на Коридору 11 Сурчин- Обреновац који гради кинеска фирма и навео да је заједнички циљ да се пројекти раде брже и ефикасније, те поручио да ћемо наставити успешну сарадњу и развијати још боље односе на свим нивоима.

Пријетељство Кине и Србије је "челично" и не може се срушити, иако ће многи покушати да га покваре, рекао је председник.

У том смислу Вучић је навео да са партнерима, пријатељима из Кине почну да се реализују радови чак и пре него што је све договорено, јер нам партнери из Кине верују и знају да желимо да радимо, градимо и да се развијамо и да све договорено испуњавамо.