Вести

ВУЧИЋ: ИЗБОРНА КАМПАЊА ДА ПРОТЕКНЕ БЕЗ НАСИЉА УЗ ПОШТОВАЊЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРОТИВНИКА

Председник Србије, Александар Вучић, позвао је вечерас све учеснике политичког живота на предизборну кампању без насиља, уз поштовање политичких противника, без обзира на политичку опцију.

Вучић је рекао да ће избори 21. јуна бити прилика да сви грађани изразе своју политичку вољу, а политичке партије да покажу озбиљност и одговорност.

„Да покажу озбиљност и одговорност, да покажу колико им је стало до Србије и да плановима и програмима придобију поверење грађана”, рекао је Вучић.

Вучић је, као председник Србије, пожелео свима добру срећу и успех на изборима, али и замолио за две ствари:

„Прво, да изборна кампања протекне без насиља и, друго, да се покаже пуно поштовање за политичке противнике, за оне који мисле другачије без обзира на то којој опцији припадају”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је РИК донела данас Решење о наставку спровођења изборних радњи за парламентарне изборе који ће бити одржани 21. јуна.

Без окупљања до краја маја, нисмо још победили корону

Вучић је позвао грађане, посебно чланове СНС и присталице своје странке, да се не окупљају, попут вечерашњег скупа пред скупштином, бар до краја маја, јер, истиче, још нисмо завршили са епидемијом корона вируса.

„За нас данас, у условима када нисмо завршили са епидемијом корона вируса, иако је ситуација боља него пре пар недеља, недопустиво је да своје грађане излажемо здравственој опасности”, објаснио је он.

Пренео је да се, према подацима надлежних служби, тренутно испред скупштине Србије одржава скуп на којем је 5. 790 присталица углавном СНС и око 65 присталица покрета Двери.

„Ово не говорим да бих се хвалио, већ, напротив, да би замолио те људе да се бар до краја маја не окупљају. Знам да није формални организатор СНС, већ неко удружење или асоцијација... Много волим те људе, а знам да није било одговорно понашање општинских одбора, који су позвали људе да дођу”, нагласио је он.

Вучић је истакао да мора да се штити здравље људи, да напредњацима није потребно пребројавање, већ јединство, заједништво, јер знају ко је већина у Србији.

„Волим их бескрајно и захвалан сам што показују срце, али мој позив њима је да пре свега сачекамо крај маја. Верујем да ће у јуну бити повољнија ситуација, и да ћемо имати прилике да се окупимо на већем простору, али у сагласности са препорукама лекара. Морамо да се односимо одговорно”, подвукао је он.

Вучић је подсетио да је данас од укупног броја новозаражених у Србији две трећине у Београду.

“Морамо да чувамо наше најстарије“, апеловао је он.

Вучић позвао Мартиновића и Божић да прекину штрајк

Вучић је позвао посланике СНС ,Александра Мартиновића и Сандру Божић, да прекину штајк глађу, између осталог, каже, и због тога што то представља одређену врсту притиска на тужилаштво.

Председник је рекао и да му је драго што је самостални посланик Миладин Шеварлић прекинуо штрајк глађу.

„Он је храбар, озбиљан, старији човек, добро је што је престао штрајк. А почео је да штрајкује због бруталне лажи и медијског фалсификата", рекао је Вучић.

Кад је реч о посланицима његове странке, указао је да има примедбу на њихов штрајк, иако, истиче, разуме њихове разлоге и искрене намере:

„Мартиновић, као један од најобразованијих посланика у неколико последњих мандата, добро зна да, чак и кад каже да није притисак на тужилаштво, то јесте одређена врста притиска, а то ми не смемо да радимо", рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.

Вучић је навео да представници власти и владајуће странке не би смели да се позивају на то што њихови политички противници одлазе испред Уставног суда, судова и тужилаштва.

„То смеју да раде други, ми не. Мој позив Мартиновићу, уз сву захвалност, срчаност и храброст, је да одустану", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да грађани имају безброј примедби на тужилаштво, које би требало да буде самостално, а судство независно, те безброј неправди, што је тешко променити, јер су у тужилаштрву остали исти људи, именовани у време бивше власти.

Вучић је рекао да је разговарао са посланицима СНС, да их је молио да прекину штрајк глађу.

„Они су стварно штрајковали, нису се померали, нису спавали, седели су у столици и то траје већ 35 сати, што није нимало лако, посебно за даму Сандру Божић. Она је самохрана мајка двоје деце, молим је да се врати њима", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће ноћас разговарати са Мартиновићем телефоном и да ће покушати да га убеди да прекине штрајк, иако, како каже, верује да то неће бити једноставно јер Мартиновић апсолутно верује у своје разлоге за штрајк.

Насиљем се у српској политици ништа неће постићи

„Насиљем се у српској политици ништа неће постићи“, поручио је вечерас председник Србије ,Александар Вучић, и додао да никада неће пристати на уцене и претње.

„Што се тиче штрајка глађу једног од опозицоних посланика опозиције (Обрадовића), позивао сам на разговоре безброј пута и говорили су да се са мном не може разговрати и да то није потребно. Десетине пута су то понављали, позвао сам их да дођу у понедељак на разговоре када су били и други предстанвици опозиционих странака и то сам јавно учинио на конференцији за новинаре", рекао је Вучић.

Додаје да нису желели и да он, Вучић, не може, нити му пада на памет да прихвати да раговора уценама и претњама.

„Никад нисам то прихватао и кад су близу Председништва лупали, нисам се плашио, мене то не занима. Насиљем се у спрској политици ниста неће постићи, та времана су прошла", поручио је Вучић.

Председник је, како је рекао, жестоко осудио насиље испред скупштине и бруталан напад на посланика Маријана Ристичевића.

Вучић је изразио наду да нико неће примењивати насиље и поручио да ће држава реаговати.

Такође, затражио је од људи да не нападају новинаре без обзира шта мисле о њиховом раду.

Вучић је саопштио и да је ухапшен Д.Г. из Новог Сада, 1979. годиште, који је претио на рачун новинарке Времена, Јоване Глигоријевић, и поручио да је процесуирање у току.

„Наш посао је да обезбедимо да држава Србија функционише без насиља. Веома сам уплашен и забринут, а ово нема везе са СНС и СзС, што видим да страховито јачају ултратдесничарски и фашитички покрети са суманутим идејама. Надам се да ће наше друштво имати снаге да се озбиљно и са одговрношћу супротстави антицивлизацијским идејама из времана 15, 16. и 17. века, из времена инквизиције и да ћемо се као друштво супроставити на миран и цивилизован начин", поручио је Вучић

Очекујем нашу велику победу у опоравку економије

Вучић је поручио да је у овом тренутку јединство грађана најважније, како би се изашло са плановима и програмима за нашу велику победу у опоравку економије и напретка српске привреде.

Он је рекао да му је данас био и последњи дан на челу кризног штаба за економију, и да је било речи о БДП, али да ће он и даље све пратити.

„Задовољан сам што смо исплатили 31, 2 милијарде динара за минималац малим и средњим предузећима, кренуле су гарантне шеме преко пословних банака и Фонда за развој", истакао је Вучић.

Каже да још нема прецизних статистичких података, али да нисмо изгубили на стопи запослености, односно није се увећала стопа незапослености, наводећи да су према подацима Националне службе за запошљавање 683 особе у плусу.

Додаје да смо изгубили 3.978 запослених у услугама, смештају и храни, у трговини на велико и мало, поправци мотрорних возила још 1488. Међутим, у секторима прерађивачке индустрије у плусу је 2.679 и 3.699 у сектору телекомуникације.

Вучић напомиње да је пуно снабдебање било у сваком тренутку, да смо показали људима да је Србија једнако способна и способнија од других земаља, да се озбиљно понаша.

„Сада ћемо морати да се боримо за инвеститоре, а у најави је великих 10 инвеститрора у нашој земљи, а ја ћу учествовати у разговорима", истиче председник.

Поново је замолио људе да се не враћају у иностранство, него да траже посао овде.

Истиче и да је циљ Србије да има највећу стопу раста у наредним годинама, већ идуће, као и следеће две.

Напомиње и да ће здравствени радници добити 10 одсто трајно увећање зарада и апелује да их грађани и даље слушају и да се придржавају њихових савета када је корона вирус у питању.

Ристичевић жртва силеџијства, али не мешам се у рад тужилаштва

Вучић је оценио да је напад на посланика Марјана Ристичевића било чисто силејџијско насиље, али да не жели да се меша у рад и одлуку тужилаштва.

Вучић је, упитан да ли очекује да реагује тужилаштво на пребијање посланика Ристичевића, рекао да неће да се меша у његов рад.

„Они ће да раде, на овај или онај начин одлучују. То је њихов посао“, рекао је он.

Вучић је, упитан за најављени активни бојкот дела опозиције предвођене Драганом Ђиласом, рекао да га не интересује шта подразумева било какав бојкот.

„Немојте да говорим шта мислим какав ће да буде политички крај и крах. Једино што ме занима је да не буде насиља. Насиље нећу да допустим“, поручио је он.

Поводом карикатуре у листу „Данас“, на којој је приказан као Адолф Хитлер, рекао је да она ваљда довољно говори о степену демократије у нашој земљи.

„Показује да може да се изрази свако како хоће, иако није увек смислено, али шта да се ради...", закључио је Вучић.

Извештај Фридом хауса неозбиљно штиво, пуно нетачности

Вучић је реао да је видео информацију да је извештај Фридом хауса (Freedom house) писао новинар БИРН-а, да не зна да ли је то проверено, али да је тај извештај свакако „неозбиљно штиво, пуно нетачности”.

“Али, можда су они задовољни. То није државни орган, већ невладнина организација… Они имају право да напишу шта хоће, да узму кога хоће. Мислио сам да је то група експерата, а онда схватио да то пише човек из поменуте куће, али то је њихова ствар”, рекао је Вучић, упитан да прокоментарише то што је „извештај писао новинар БИРН-а”.

Најсмешније му је, каже, што су се за то штиво “ухватили” они који су увек говори против Џорџа Сороша, који је, додаје, један од највећих, ако не и највећи финасијер Фридом хауса.

„Увек их ухватите у свим контрадикторностима”, рекао је Вучић.

Председник је додао да у извештају има и ствари које су истините, и на којима се мора радити, које се морају мењати и поправљати у будућности.

Сви политички актери нека изађу на изборе

Вучић је позвао све политичке актере да учествују у предстојећим парламентарним изборима и замолио све да се уздрже од насиља, јер ће, истиче, сваки насилник, без обзира на партијску припадност, бити кажњен.

По питању избора каже да му "не пада на памет" да прихвата било чије уцене.

„Прво су говорили да ће неко да ме натера из Европе, па одавде, оданде. Србија је суверена и независна земља, слободарског духа. У Србији устав и закон прописује када су избори", навео је Вучић.

Подсећа да су избори требали да буду почетком марта, али да је прихватио молбу да се одложе, те су били заказани за 26. април.

„Померили смо изборе још два месеца због епидемије вируса корона. Шта, људи, желите? Некада смо се у опозицији борили да избори буду што пре. Никада нисам чуо да се неко у опозицији бори да избори не буду никада. Избори су ту, у политици нема кукњаве и мољакања, већ да се борите за своје људе, да покажете планове и програме", закључио је он.

Позвао је све политичке актере да узму учешће на изборима.

„Желим им фер, добру, демократску кампању. Молим их да не учествују у било каквом насиљу, јер, без обзира на партијску припадност, сваки насилник биће кажњен. Може да припада било којој владајућој странци - биће кажњен, може да припада било којој опозиционој странци - биће кажњен", рекао је Вучић.

Он је, на конференцији за новинаре у Председништву, навео да ће на свако насиље надлежни органи реаговати промптно, ефикасно и понашаће се у складу са законом.

Упитан да прокоментарише понашање појединих опозиционих лидера и штрајк глађу Бошка Обрадовића, он је рекао да неће да користи конференције у Председништву као страначку трибину.

„Иступио сам као председник Србије, који је више критиковао своју странку, него све друге", нагласио је Вучић.

Те људе, каже, бескрајно воли, мисли да су поштени и пристојни. Оне друге, каже, неће да помиње.

„Што се тиче разлога (за штрајк), разлог су имали Александар Мартиновић и Сандра Божић, али колико год пута рекли да то није притисак на тужилаштво, не могу да се сагласим. Мој посао је да штитим институције", рекао је председник.

Говорећи о штрајку глађу посланика Миладина Шеварлића, он је рекао да је Шеварлић "насео на лаж тајкунских медија, који су нешто фалсификовали".

Мотиве штрајка Бошка Обрадовића , како је рекао, није разумео, ни да ли штрајкује или не.

Наставићу да се борим за своју земљу

Вучић је изјавио да није случајно што Србија, када је реч о решавању косовског питања, много више очекује од председника Доналда Трампа, него од представника неких ранијих администрација.

Коментаришући оцене албанског лобисте, сенатора Елиота Енгела и америчке државне секретарке из времена председника Била Клинтона Медлин Олбрајт, да води политику око Косова "гвозденом песницом" и да је успео да окрене Америку против Приштине, Вучић је рекао да је реч о веома важним људима који су напали њега и Србију и истакао да ће он наставити да се бори за своју земљу.

„То показује да би ти људи само желели да Србија призна независно Косово и да нема својих легитимних захтева. Није ни мало случајно што је нама, нећу да кажем лакше, јер није нимало лако, али да много више очекујемо од администрације председника Трампа и његових сарадника, него од госпође Олбрајт и господина Енгела", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће наставити да се бори за Србију, јер је то његов посао.

„Никакву песницу нисам употребљавао, само сам се трудио да имамо слободан проток робе, капитала, људи и услуга", рекао је Вучић.

Он је истакао да је реч о важним људима, уз оцену да је та вест у Србији пропраћено уз невелику пажњу.

Како је рекао, Елиот Енгел је сенаторски доајен, најистакнутији албански лобиста из Бруклина, веома моћан човек.

"Нас је та трећа Призренска лига формирана 1946. године, где Албанци страховитим новцем финансирају албански лоби у Америци, највише коштала, много више него прва и друга Призренска лига", рекао је Вучић.

Како каже, о Олбрајт и њеној снази, моћи не жели ни да говори, јер она има огроман утицај, посебно на демократску номенклатуру.

Вучић је рекао и да познаје председничког кандидата демократа Џоа Бајдена веома добро, јер му је био и гост, а видели су се више пута и у Минхену и Вашингтону.

Медлин Олбрајт, америчка државна секретарка из времена председника Била Клинтона, изјавила је да Сједињене Државе данас не помажу онолико колико су некада радиле у решавању спора између Београда и Приштине.

Она је у извештају током расправе Конгресног одбора за спољне односе, којим је председавао Елиот Енгел, рекла и да САД не помажу у решавању тог питања.

Председник Одбора за спољне послове Елиот Енгел, који је познати албански лобиста, рекао је да председник Србије, Александар Вучић, тренутно води политику око Косова "гвозденом песницом" и "чини све што може како би поткопао демократију на Косову", покушавајући да подстакне друге земље да откажу признање Косова.

Енгел је оценио да се сада чини да се САД удаљавају од билатералних обавеза које су имале у прошлим администрацијама, почев од Клинтона, Буша и додао да га то растужује.

Не ради се само о мојој деци..

Вучић је изјавио да је његов посао да брине о свој деци у Србији, да им овде обезбеди бољу будућност и да их сачувамо од бруталних политичких кампања и лажи.

Упитан за нападе на његову децу и породицу, те фотографију који је објавио КРИК, Вучић је одговорио:

„Не мислим да се ту ради само о мојој деци. Морамо да сачувамо сву децу од лажи, неистина и бруталних кампања, којим политичари мисле да ће себи да обезбеде предност, јер се иза тога не крије ни истина, нити истраживање, већ нечији политички интереси", рекао је и додао да није случајно одабран термин, односно дан за пласирање таквих ствари.

Он је рекао да због тога неће да плаче, већ је, каже, поносан на сво троје своје деце.

„Поносан сам на све троје и не можете да ми их представите онаквим какви они нису. Питајте све који их познају о каквој деци је реч. Питајте све друге који их познају, не оне који их не познају, него оне који их мрзе зато што су деца Александра Вучића”, рекао је председник.

За њега је, подвлачи, важно да брине о свој деци, да свима обезбеди посао у Србији, да она имају бољу будућност за себе, и за њихову децу, јер му је то, каже, посао.

Вучић је навео и да је одштампано 575 милиона страница у последњих неколико година против њега, уз бројне прилоге и другог по друштвеним мрежама, и по 24 претње смрћу просечно дневно…

„Ја сам на то научио. То је део мог посла. Али, не сме да се примени насиље на било кога и морају сви да буду заштићени. Није мој посао да бринем за себе, већ за све друге”, рекао је Вучић.