Вести

ВУЧИЋ: ЈОШ СНАЖНИЈА ПОДРШКА СРБИЈИ НА ЕУ ПУТУ

Подршка Италије европском путу Србије, унапређивање економске сарадње и долазак нових инвестиција са Апенинског полуострва неке су од тема данашњих разговора српске делегације са италијанским државним врхом, а председник Србије Александар Вучић након тих разговора очекује још снажнију подршку Италије нашој земљи.

Он је после разговора са италијанским председником и премијером, Серђом Mатарелом и Паолом Ђентилонијем, новинарима пренео да су разговори били веома коректни, а српској делегацији указано велико поштовање у палати Kвиринале и Kиђи.

“Наши разговори су се суштински односили на италијанску подршку европском путу Србије, која ће, чини ми се, бити још снажнија. Италија сматра да без Србије, као члана Европске уније, ЕУ није потпуна”, рекао је Вучић.

Он је додао да је замолио италијанске саговорнике и пријатеље да разумеју да је Србији потребна снажна стимулација за њене грађане, односно за наставак провођења реформи, да то желимо да урадимо и да нам је потребна још већа подршка свих пријатељских земаља ЕУ.

Председник је додао и да је било речи о билатералним односима Србије и Италије, које је оценио као веома добре.

“Италија је друга земља по нивоу трговинске размене за Србију, на око 3,7 милијарди евра. Имамо и добрих првих пет месеци, од око милијарду и 650 милиона евра, при чему је наш извоз 100 милиона евра већи од увоза”, рекао је Вучић.

Kонстатујући да је Италија, после Немачке, најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, јер, како је рекао, има огроман утицај на економска кретања и раст БДП-а у нашој земљи, Вучић је подвукао да је разговор вођен и у вези са доласком нових инвеститора.

“Отварају се могућности за долазак великог броја малих и средњих предузећа, која би запошљавала између 30 и 60-70 људи. Предузећа, посебно из централне и јужне Италије виде своју будућност и могући просперитет доласком на територију Србије и прављењем већег профита из рада, што је и за нас веома добро”, рекао је Вучић.

Са италијанским колегама председник Србије разговарао је и њиховој подршци нашој борби против корупције.

“Знате да њихова и наша Агенција за борбу против корупције сарађују. Имамо твининг пројекте, у које је уложено два милиона евра. Имамо много других пројеката. Чак смо добили и копију софтвера за прикупљање података о мафијашким удружењима и криминалним организацијама”, рекао је Вучић.

Унутрашњи дијалог важан, бићемо објективнији о КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се договор у вези са КиМ може постићи само ако су обе стране незадовољне или обе бар мало задовољне, а да је "унутрашњи дијалог" изузетно значајан, јер ћемо након њега, оцењује, бити много објективнији и одговорнији по питању Косова и Метохије, било договора или не.

О евентуалној подели Косова и Метохији, као једној од опција која би могла да произађе из ширег друштвеног дијалога, који је иницирао, Вучић није желео да говори: Из сваког одговора на такво питање би "се извукло не знам шта", па онда "спекулацијама никад краја".

Две ствари су, каже, веома важне:

"Прво, мислим да ћемо тешко доћи до тог решења (за Косово и Метохију), веома тешко. Шансе су мале. Али, иако су мале, вреди да покушамо, јер ако не бисмо покушали значи да не бисмо били заинтересовани за будућност наше деце" рекао је Вучић.

Решење је могуће, истиче, само договором Срба и Албанаца, а да би се постигао договор - немогуће је да једни буду задовољни, а други незадовољни.

"Могуће је само ако су и једни и други незадовољни или и једни и други бар помало задовољни" додао је.

Са друге стране, сматра председник Србије, унутрашњи дијалог је од изузетног значаја за нашу земљу:

"Постигли ми неки договор или не, ми ћемо разбистрити своје мисли, бити много објективнији и у будућности озбиљнији и одговорнији када је реч о КиМ", уверен је председник.

"Нико то боље не зна", додао је, "од Срба који тамо живе".

Они то најбоље осећају, што показују на свим изборима и траже одговорност, а не празно јуначење.

"Али, исто тако као што не траже празно јуначење, тако не траже ни кукавичлук који би био - ево вам све на тацни, па смо ми са вама завршили", рекао је председник.

Вучић је указао да нам је потребан свеобухватан, озбиљан приступ, озбиљан разговор са Албанцима - ако хоће.

"Ако неће, онда ништа и опет ништа и не би било први пут да је ништа" рекао је Вучић и указао да то траје дуже од 140 година.

Како је рекао, ако можемо то да решимо, у реду, ако не - "бар су неки од нас покушали, за разлику од неких других који су размишљали колико пара да ставе у своје џепове, а да никада ништа не реше ни на који начин".

Он је рекао и да највише воле да се сукобљавају и критикују они којима не пада на памет да ратују, "али би волели да неки други ратују".

Вучић је поручио да ће као председник Србије и врховни командант учинити све да наше оружане снаге буду способне да одговоре сваком изазову, надајући се да неће никада бити потребе за таквим њиховим ангажманом.

На питање новинара како коментарише критике Слободана Самарџића, који је у време Коштуничине владе био задужен за КиМ, Вучић је рекао да је Самарџић "радио нешто друго" а да он гледа како да реши то питање које је битно за будућност и како да га реши у најбољем интересу Србије и њених грађана, а не како да заради на КиМ како су радили неки пре њега.

"Они нека зарађују новац на КиМ, а ја ћу да "зарађујем" за политику будућности и политику која доноси спас српском народу и на КиМ и српском народу у целини", рекао је председник Србије.

На опаску новинара Пинка да је јучерашње његово гостовање на тој ТВ, током којег је такође говорио о Косову и Метохији, али и о нападима политичких противника, "пробило" све рејтинге гледаности, Вучић је навео да је разлог томе што је можда био "преемотиван и показао све своје слабости,од блискости коју има са члановима породице, до срдитости на одређене ствари."

Како је рекао и он је само човек, али се труди да увек буде пристојан, одговоран и озбиљан.

"Понекад из вас изађе оно што сасвим искрено осећате - можда су људи зато гледали - откуд знам" казао је Вучић.

Споразум у Фијату обрадовао и премијера Италије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је постизање споразума између запослених и руководства компаније Фијат аутомобили Србија добра вест, како за раднике, тако и за односе између Италије и Србије.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је вест о потписивању споразума сазнао пре уласка у кабинет италијанског премијера Паола Ђентилонија.

"То је био добар знак. Обојица смо се насмејали. Био је радостан због тога. То је добро. Радиће Фијат, радиће радници, нешто више ће и да зарађују, али, имаће посао. Радиће и компоненташи. То је добра вест и за односе Италије и Србије. Сви смо данас били задовољни", закључио је Вучић.

Не треба истрага, даћу медијима све податке

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће новинарским удружењима, која од тужилаштва траже истрагу против њега због изјаве да су нека од њих добијала новац за кампању због рушења у Савамали, доставити све податке о томе, те није потребно да "воде истрагу".

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да медијска удружења не примају новац директно за Савамалу, него да примају новац "тобож за нешто друго, а пишу о Савамали".

"То је опште познато и то није никаква тајна. Не морају да воде никакву истрагу, доставићу им ја све податке које могу да објаве", рекао је Вучић.

Председник је додао да нико неће да напише да новац примају да би водили кампању поводом Савамале, већ то представљају као истраживачко новинарство.

"Истраживачко новинарство су им биле и оне лажи за Западну Тамнаву, што им је демантовала чак и Светска банка, па су за те лажи добили чак и награду од Европске уније. И тих примера имате, не један, већ милион, и то није никаква тајна. Имате податке којим се они сви хвале", рекао је Вучић.

извор: Танјуг