Вести

ВУЧИЋ: МАЂАРСКА ЈЕ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ И САВЕЗНИК НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

СЕНТА - Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Сенти, где се састао са својим мађарским колегом Јаношем Адером, да је Србија данас снажна, да се развија и да има много пријатеља у свету, али да се један издваја, а то је Мађарска, пријатељ и савезник наше земље на европском путу.

Председник Србије то је рекао на свечаној седници општине Сента, којој приствује и председник Мађарске и подвукао да смо, свим оним што смо урадили, зацементирали вековне искрене пријатељске односе две државе, ојачали пријатељство два народа, које је и сада исто тако јако, као што је то било пре 320 година, у Сенћанској битци, када смо се борили за исте вредности.

"Србија је многим својим делима чврсто показала да је на путу великих европских народа, научили смо да нас је вековима пут ка Европи најчешће водио преко Будимпеште и Беча", навео је Вучић.

"Тако да нема ништа логичније, него да нам они буду савезници на европском путу" приметио је председник Србије.

Наш циљ је, истакао је, независна и јака Србија, а јака Србија значи стабилан Балкан, рекао је Вучић и подсетио: "Србију и Мађарску везује више од Дунава, сећања на Јаноша Хуњадија и око 151 километар границе. Наше везе сежу у далеку прошлост, будући да су Срби у Мађарској присутни још од 7. века, а да је Будим кроз историју био значајно средиште наше културе, науке и уметности".

Али, истакао је председник Вучић, највише нас везује између 250.000 и 300.000 Мађара, који данас живе у Војводини.

Вучић је указао да су Мађари у Србији своји на своме и захвалио им на подршци у реформама и развоју Србије.

Председник Србије се, у том смислу, посебно захвалио рвачу Виктору Немешу, Мађару који је златну медаљу на светском првенству освојио за Србију.

У Пешти је, подсетио је Вучић, 1826. године основана Матица српска, најстарија српска културно-историјско-научна институција.

Вучић је посебно истакао да нису важни само познати и славни Мађари, већ и војвођански паори, који су допринели да Србија не остане гладна и да има шта да понуди свету.

"Није тајна, и тиме се поносим, да су односи Србије и Мађарске данас најбољи у целокупној нашој историји, не само од успостављања дипломатских односа, већ и пре и после тога", подвукао је Вучић.

Он је назначио да добри односи две земље нису плод случајности, већ чињенице да имамо одговорне владе и председнике који су умели да препознају ко им је најближи комшија и да крену у решавање отворених питања, показујући поштовање једни према другима.

"Представници мађарских власти могу увек да ме погледају у очи, јер знају да су Мађари у Србији своји на своме, а ја сам задовољан што мали број Срба у Мађарској има школе, задужбине, културно-уметничка друштва, цркве и манастире", подвукао је председник Србије.

Вучић је поручио да ће Србија наставити да гради добре односе са комшијама и свим државама.

"Хвала Мађарској на подршци, хвала и нашим грађанима што су изнели реформе, схватили колико је важно да Срби и Мађари живе заједно, да се поштују и да воле једни друге", рекао је Вучић.

"Пријатељи Србије су данас бројни а један има посебно место...земља чији је председник данас са нама", рекао је Вучић.

Он је оценио да је Сенћанска битка 11. септембра 1697, једна од најзначајнијих у историји Европе, где је Отоманско царство побеђено и заустављена претња Европи.

Како је додао 40.000 војника, међу којима је било и много Срба, под вођством принца Еугена Савојског до ногу је потукло 60.000 војника Турског царства.

Он је навео и да је та битка имала утицаја и на ослободилачку борбу народа од вековног турског ропства.

Борили смо се раме уз раме са нашим Мађарским пријатељима рекао је председник Србије и посебно истакао допринос који је имао Јован Поповић Текелија, који је упозорио принца Еугена да Турци граде мост преко Тисе, спровео војску кроз банатске ритове и поразила Турке.

За своје заслуге Текелија је добио и племићку титулу, подсетио је Вучић.

Председници Србије и Мађарске положиће данас и венце на споменик у знак сећања на Сенћанску битку.