Вести

ВУЧИЋ: МОЈ ЗАДАТAК ЈЕ ДА ШТИТИМ ОТАЏБИНУ И НЕЋУ СЕ ОБАЗИРАТИ НА ПРИТИСКЕ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да не очекује да ће Брисел реаговати на најављени званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан јер је Шпанија чланица ЕУ, али да је наша дужност да бранимо интересе своје земље.

Вучић је после састанка у Варни с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, рекао да су и на том скупу сви говорили о ставу Европске комисије, који се, каже, не може објаснити.

Он је, осврћући се на образложење ЕК, поновио да "није чуо" да се међународно право "примењује на чланице ЕУ и на 'нечланице'", нити постоји било која резолуција УН која спомиње могућност сецесије Косова и Метохије.

- Било би у реду да кажу 'у реду Србијо, огрешили смо се о вас, и 99. и 2004. и 2008.' - приметио је Вучић али и додао да се то неће догодити.

Ми смо, каже, због њхихове нечисте савести принуђени да слушамо којешта, док Албанци могу да раде и поричају шта им падне на памет, јер имају моћне заштитнике

- Србију нико не штити - рекао је Вучић и додао да је наш посао да штитимо своју земљу.

- Никакве реакције не очекујем , ми то радимо да бисмо дали све што можемо да заштитимо своју земљу - рекао је Вучић.

За њега је, додао је, била битна реакција данас у Варни, где су сви говорили о Србији, јер, како је приметио, сви осећају да је Србији нанета велика неправда.

"А, да ли ће се неко дрзнути да то и каже, не знам, али ми смемо, хоћемо и морамо то да кажемо, јер имамо само једну Србију и зато морамо да пошаљемо то писмо", поручио је Вучић.

Види, како каже, да се неки у србији с тим "спрдају", али додаје да је уверен да је поштено да се каже, ако је портпарол Комисије погрешио, шта је онда објашњење.

- Нисам чуо да може објашњење да буде - то је због резолуције о Косову, признајемо, али ни у једној резолуцији не постоји тако нешто, чак ни позив за сецесију. У две реченице су две ствари промашили - оценио је Вучић.

Навео је да су у Комисији рекли и да је Косово специфичан, посебан случај, те одговара на то:

"Па, све је специфичан случај".

Онда је, закључује, једноставније да су рекли - "то смо урадили против вас, па да се зна да смо имали злу срећу, или можда лоше руководство".

- Али, бар кажите - огрешили смо се о вас - поручио је.

Он је указао да је вечерашњи састанак у Варни - важан састанак, то су три важне земље, али, како је навео, највише се данас разговарало о Србији.

- Причали смо о заједничким темама, а ја о ономе што је наша мука, посебно од јуче и става ЕК која је показала двоструке аршине поредећи Косово и Каталонију -рекао је Вучић.

Сви све разумеју у Европи у свету, само некима није јасно, али је тешко да изађете и кажете "Извините Срби", прокоментарисао је Вучић реаговање званичника, али и новинара у Варни где је састанак с премијерима одржан. Најавио је да ће наредни састанак бити у децембру и то у Београду.

Председник Србије рекао је данас да, после ставова Европске уније о Каталонији и Косову, од ЕУ не очекује ништа, а да се на притиске неће обазирати.

- Очекујем да наставе да врше притисак да не шаљем писмо (званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан, јер је Шпанија чланица ЕУ), да наставе притисак да не тражим одговор на писмо, а онда да врше притисак за не знам ни ја шта, то очекујем - рекао је Вучић новинарима после састанка у Варни са премијерима Бугарске, Румуније и Грчке.

Он је навео да се на притиске неће обазирати, јер као председник Србије има дужност да штити отаџбину, своју земљу.

- Због тога сам изабран, а не да ме неко хвали и воли. Ако неко мисли после овога да је то све у реду, да треба да се правимо луди и да гледамо у небо и да кажемо "баш лепо што сте нам то урадили" - онда нађите неког другог да то ради, изаберите другог председника који ће то да ради, јер ја нећу - нагласио је Вучић.

Он сматра да нема право да се игра са хиљадама квадратних километара наше територије, нити са животима стотина хиљада људи.

- Тешко је очувати независност Србије у одлучивању и као што видите ја смем да гледам у лице и у камеру и да све то кажем свакоме, кажите још кога видите да то сме тако у целој Европи. Можете на прсте једне руке да набројите лидере који смеју то да ураде - нагласио је председник Србије.

У овом тренутку, према његовим речима, тешко је причати о поглављу 12 или 14 или владавини права, када је управо ЕУ право бацила под ноге.

- О ком поглављу или владавини права да причам - данас када је показано да је право стављено под ноге - рекао је Вучић.

Кад се са тим суочите и будете жртва такве политике, која није заснована на принципима, поставља се питање шта да радите, рекао је Вучић и закључио:

"Да кукамо не можемо - да плачемо не вреди. Остаје нам да обавимо свој посао и да упознамо цео свет са тим шта се догодило Србији, да се никада више никоме не би догодило и да се боримо за своју земљу и свој народ".

Не знам шта ће Албанци с југа Србије с косовским пасошима

Председник Србије рекао је данас да не зна шта би Албанци који живе у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи радили са косовским пасошима, које им обећава Рамуш Харадинај.

- Са тим пасошем далеко ће да догурају - рекао је и додао да нема потребе за лажима, и да у Србији тачно знају колико Албанаца има у централној Србији, као и да има много више Срба на централном Косову.

- Они могу све то да причају докле год имају велике заштитнике у иностранству, али међународно право треба да постоји и мора да се поштује - рекао је Вучић.

Истиче, да Србија нема такве заштитнике и да је изложена притисцима са свих страна због нечисте савести Албаније.

- Због њихове нечисте савести према нашој отаџбини ми смо дужни да трпимо, да слушамо притиске, да им се понекад повинујемо, некада не, а када то не урадимо да будемо означени као 'унијати Европејци' или не знам шта већ друго, само зато што смо чували своју родну груду - рекао је Вучић. Додаје да ће Србија свој посао да настави, да штити независност Србије, територијални интегритет и суверенитет, док они "раде своје".