Вести

ВУЧИЋ: НА ЈУГУ СРБИЈЕ ДО САДА УЛОЖЕНО ОКО 15 МИЛИОНА ЕВРА

На југу Србије до сада је уложено између 14 и 15 милиона евра у јавне објекте, образовне и здравствене установе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је, након обиласка Основне школе "8. септембар" и Школе за основно и средње образовање "Младост" у Пироту, рекао новинарима да је држава у обнову тих школа уложила око 800.000 евра, односно 65 милиона динара за "8. септембар" и 32 милиона динара за "Младост".

"Огромни су радови у питању. Школа 'Младост' је посебно интересантна, јер окупља децу са посебним потребама, 150 њих. Овде се изводе свеобухватни радови. Нису, међутим, на време тражили новац за салу, али можда и за то пронађемо решење", рекао је Вучић, констатујући да школе у Пироту немају дугове.

Вучић је најавио да ће се у обнову школа улагати што је могуће више, јер, каже, када деца иду у нове школе, са уређеним просторијама и чистим тоалетима, онда имају више мотива да уче и боље су стимулисани да раде.

"Ми ћемо са овим послом наставити у Димитровграду. Мислим да скоро милион евра иде у обнову тамошње школе. То је једна свеобухватна, озбиљна реконструкција, то су обнове које се обављају после 40, 50, 60 година", рекао је он.

Веома је, каже, срећан што један велики, друштвени пројекат обнове школа и здравствесних установа, покренут пре две, две и по године даје резултате.

"Упорношћу и добрим радом Канцеларије за јавна улагања, уз одличну срадњу са локалним самоуправа широм Србије, све то даје добре резултате за нашу децу, школе, обданишта, болнице, домове здравља, и све друге објекте од виталног значаја за грађане", назначио је председник Србије.

Према неговим речима, било би добро да се, имајући у виду добро стање у државној каси, то додатно појача, како би људи могли да осете бојитак и значајнији раст животног стандарада. Вучић је најавио да ће држава да помогне уређење тргова и фасада у Пироту. Замолио је, међутим, за припрему већег броја пројеката, јер држава сада има новца да у њих улаже.

Квалификовани радници морају бити боље плаћени

Председник Србије Александар Вучић поручује да квалификовани радници и мајстори убудуће морају бити неупоредиво боље плаћени него до сада.

Вучић је извођаче радова на реконструкцији две школе у Пироту питао да ли имају потребе да ангажују радну снагу ван Србије, као што је случај на извођењу радова на аутопуту, јужном делу Коридора 10, где су ангажовани радници из Македоније.

Радове на обнови школа у Пироту изводе, пренео је новинарима, ипак радници из Ниша, Алексинца и Пирота, али нема сумње, истакао је, да су Србији данас потребни бравари, тесари, вариоци, у знатно већој мери него што их има на тржишту радне снаге.

''На аутопуту, на јужном делу Коридора 10, у добром делу нема наших радника, већ имамо раднике које 'увозимо' из Македоније, то су углавном Албанци из Македоније, али и Македонци и Срби из Македоније. То је потпуно свеједно, али чињеница је да нису из наше земље, зато што је код нас поремећен систем вредности, од када су 'комбинација' и 'лако ћемо' заменили тежак рад'', приметио је Вучић.

Када је реч о занатима који су актуелни у пиротском крају, као што је израда ћилима, столњака и сличних рукотворина, Вучић каже да је за то потребно тржиште.

''Ако успемо да подстакнемо и створимо другачију културу тржшта, онда за њих неће бити проблема. Није за државу проблем да да новац једнократно или двократно, важно је да се направи нешто што је одрживо'', рекао је он.

Вучић је навео да ће мајстори заната, свих врста, квалификовани радници, бити неупоредиво боље плаћени убудуће, јер је то оно што недостаје.

''То вам гарантујем, јер видим да је то оно што недостаје", рекао је.

"Ми са, не знам каквим дипломама, нећемо бити мање плаћени због раста свеукупног стандарда, али ће се та разлика између нас и занатлија пропорционално смањивати. Они који су били потцењени, добијаће све више на цени'', рекао је Вучић.

Боримо се за Тигар, само да повериоци буду стрпљиви

Боримо се да помогнемо пиротској фабрици Тигар колико можемо, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, наводећи да је са градоначелником тог града већ разговарао о томе.

''Најважније је да нам повериоци не направе проблем, да не иду у наплату својих потраживања", рекао је новинарима и објаснио да треба времена да бисмо направили могућност и шансу да Тигар оздрави, да се прође кроз унапред припремљен програм реструктурирања.

Он је објаснио да је реч о једној врсти предстечајног поступка ''у којем се има последња шанса да се извуче предузеће''.

''Ово јесте последња шанса, ми се боримо да помогнемо колико можемо'', истакао је председник.

Он каже да ће завршетак аутопута за Пирот значити бољитак и долазак још инвеститора.

Говорећи о предузећу АХА Мура, Први мај Пирот, за које је проглашена пета неуспела продаја, Вучић је рекао да је ту реч о продаји имовине, што је, каже, нешто сасвим друго од продаје капитала.

"Разговараћемо о томе и да видимо шта је идеја стечајног управника. Не верујем да је имао злу намеру. И преко продаје имовине понекада можете да добијете више, него што можете да очекујете. Ако постоји било каква шанса за продају капитала, то је увек боље него продаја имовине", рекао је Вучић.

извор: Танјуг