Вести

ВУЧИЋ: НАШИ ПРОИЗВОДИ БИЋЕ У ЦЕЛОМ СВЕТУ

Председник Србије Александар Вучић отворио је данас фабрику "ЦГ Фоодс Еуропе" у Руми, где ће производити нудле светски познатог бренда Wаи Wаи, и изразио задовољство чињеницом да ће се наши производи продавати у целом свету и што у фабрици тренутно ради 93 радника, биће запослено још 313 људи.

"Уговором је предвиђено да буде запослено 406 људи. Дали смо финансијска средства од 3.950.000 евра", рекао је председник након отварања фабрике.

Он је додао да је то четврта фабрика коју је отворио у Руми, да је та општина некада била у минусу 500 милиона динара, а да је сада бар 200 милиона у плусу.

"Стопа незапослености је 11,8 одсто, а циљ је да незапосленост спустимо на 10 одсто што је европски просек", додао је он.

Он се захвалио "непалским пријатељима" што су дошли у Србију, за које каже да су постали милијардери јер брину о сваком раднику, сваком утрошеном динару, а да је у фабрици видео насмејане и задовољне људе. Позвао је власника и директора компаније Нирвану и Бинод Чодриа да више времена проводе у Србији и да улажу у нашу земљу.

Он је навео да ће за неколико дана бити саопштено колико ће бити повећање плата и пензија.

"За неколико дана ће вам бити саопштена повећања за плате и пензије и поклони за пензионере и за војску и за полицију", казао је Вучић.

Верујем у озбиљност и посвећеност у односима с Хрватском

Мера српско-хрватске сарадње не може бити степен понижења грађана Србије и српског народа, рекао је данас председник Александар Вучић поводом одлагања сусрета с хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

Вучић је истакао да су два председничка кабинета у контакту по том питању:

"Желим да гледам у будућност и да радим на томе да се направе што бољи односи између две земље", истакао је српски председник у разговору с новинарима.

"Мера наше сарадње, међутим, никако не сме да буде мера понижења грађана Србије и српског народа", рекао је Вучић.

Приметио је да би му, ако би коментарисао изјаве хрватских политичара, попут Пленковића и Јандроковића, требало два дана да о томе говори.

"Верујем у већу озбиљност и посвећеност у нашим односима", поручио је.

Ускоро 10 операбилних Мигова 29

Србија ће ускоро имати операбилних 10 МИГ-ова 29, што је, у поређењу са регионом, убедљиво најзначајнији број и на томе се неће стати, јер је жеља да се грађани осећају сигурно, изјавио је данас председник Републике Александар Вучић.

Додао је да ће у петак имати важан телефонски разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

"Захвалићу се на помоћи, јер смо то добили под најповољнијим могућим условима, а ми ћемо наставити да јачамо своју армију", рекао је председник Србије.

"Ми никакве сукобе нећемо и не желимо, али хоћемо да будемо сигурни да смо у стању да заштитимо, сачувамо и одбранимо нашу земљу", рекао је Вучић, након отварања фабрике у Руми.

Стање у војсци, сматра председник, неупоредиво је боље него што је било раније, а подсетио је да, када је он постао министар одбране, да тада није био ниједан МиГ 29.

"Имали смо један плус један МИГ 21, као и два МИГ-а 29 ван ресурса. Немојте да заборавите да сам више пута рекао да сам био изложен подсмесима и нападима како никада неће стићи ти Мигови, видели сте да их нисам чак чекао на аеродрому, зато што се подразумева да, када народу и грађанима кажем да сам се договорио са председником Путином, то значи да ће то бити урађено", рекао је председник.

Војници ће бити задовољнији, истиче Вучић и каже да ће имати "значајно, веома значајно повећање плата".

"Да ли је то довољно - није, али и следеће године, када дође кумулативно, када рачунате, биће значајно више. Они немају мање у односу на оно што су имали пре смањења, сада ће имати значајно више, тако да верујем да је војска данас много јача, а ви ћете имати прилику 20. октобра да видите како треба да изгледа опремљено 1.500 војника наше специјалне бригаде, али видећемо да ли ће бити још неких", рекао је Вучић.

Косово није ни имало шансе за Унеско

Косово није имало никаву шансу да буде примљено у Унеско и Интерпол, оценио је данас председник Александар Вучић и поручио да ћемо ми увек да се боримо за очување наших цркава, манастира, културне баштине.

Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да је "очигледно његов опрез био тачнији него тврдње косовског министра спољних послова Беџета Пацолија", који је говорио о томе да Косово има гарантоване гласове.

"И Пацоли, као раније Јеремић, пошто су се увек хвалили великим активностима, а није им баш ишло најбоље у томе, сада се види да ће Косово још једно две године морати да сачека, а и онда ћемо видети", рекао је Вучић, те закључио:

"Нису имали готово никакву шансу, али ћемо се ми увек борити за очување наших цркава, манастира, културне баштине на Косову".

Упитан очекује ли да ће Косово наставити да лобира за пријем у Унеско и Интерпол, Вучић је рако да то свакако следи, с обзиром да су и Тачи и Пацоли "озбиљни противници".

"И Рама, који то с њима ради, такође је озбиљан противник, али много озбиљнији су њихови политички спонзори и ту је наша тешка битка", рекао је, те поручио да је зато важно да што пре разговарамо као овде у Руми, о томе шта производимо и како ћемо да живимо боље.

Како је приметио, нико га није данас питао да ли је пробао "те нудле и презле које ће правити фабрика у Руми", а такве ће ствари, додао је, бити наша главна тема у будућности.

Измишљотине нерадника, руше демократске капацитете

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас своје политичке противнике да не руше демократске капацитете Србије, сводећи своју кампању против њега углавном на измишљотине и глупости.

Вучић је као једну од измишљотина споменуо тврдње Покрета слободних грађана Саше Јанковића да се повећава број људи на бирачким списковима у Београду, да се они због тога доводе у Београд, како би на предстојећим изборима гласали за СНС, а све то по систему "чули смо да се то догађа".

"Ти људи не разумеју ни промене у свету и изгледа да само постоје и живе за то да ме победе", приметио је председник и подсетио да су недавно из опозиције признали да је чисто победио на председничким изборима, а да су очигледно, од јуче у новој кампањи лажи против њега.

Прво су говорили како им је неко покрао изборе, па онда да нису покрадени - шалили смо се, а јуче су кренули са новим измишљотинама. Како је рекао, разуме да постоје медији који морају да воде кампању против њега сваки дан, и у том контексту навео да су га сарадници обавестили да је "успешно цензурисан и укинут из неког програма читавих 20 минута", не прецизирајући о којој телевизији се ради.

"Суштина је у томе - немојте да рушите демократске капацитете и потенцијале Србије зато што сте неспособни, зато што сте недовољно марљиви, нерадници и не знате ништа. Немојте да рушите целу земљу због тога и да измишљате такве гадости" поручио је Вучић.

Поручио је и да га никада неће победити, да ће сам отићи када за то дође време и оценио да људи неће и не желе "празне приче", оне који ништа не раде, који лажу...

"Људи хоће фабрике, хоће живот", рекао је Вучић.

Како је рекао, лако је проверити да ли је, на пример, на Врачару 5.000 људи више на бирачком списку, како пласира ПСГ, и да се види да је стварно стање да их је 300 мање него на председничким изборима у априлу.

Председник Србије је рекао и да се са таквим измишљотинама излази пред медије, а на питање одакле им подаци кажу да су чули, што је неозбиљно и неодговорно. Он је подвукао да је једини надлежан за давање података МУП и навео да су лажи тврдње да се ради о фалсификату да је 300 људи мање на списку бирача у Врачару.

"Да ли знате некога да се доселио у Београд да би гласао?", запитао је Вучић новинаре и додао да ни они који то причају у то не верују.

"Ни они не верују у то", рекао је и назначио да су се састали како би имали разлог да позову људе да изађу на улице који их питају што би опет да излазе.

Председник Србије је изнео и податак да је сваке године од 6. 000 до 8. 000 више грађана Београда и да је то део економске природе, да је то процес који траје, али у мањој мери је изражен него када су неки други владали.

На питања новинара да у ПСГ нису хтели да одговарају на конференцији на питања појединих медија, Вучић је рекао да он одговара свима, да то чини без обзира на питање и о којем је медију реч и навео да је то цивилизацијска тековина и нешто на шта би други требало да се угледају.

Он је рекао и да треба замислити ситуацију да је неко убијен из његовог пиштоља и навео да тада не би могао да се појави нигде у свету и да би му сви скакали "за врат" свакога дана.

Влада ради добро, видећете по новчанику

Председник Србије Александар Вучић је, на питање новинара да прокоментарише 100 дана рада Владе, одговорио да о премијерки Ани Брнабић мисли исто оно што је мислио и када је предлагао за премијера.

"Влада ради добро, резултати ће бити добри, видећете и по свом новчанику", поручио је Вучић.

Како је истакао, чињеница која доказује да влада ради добро јесу фабрике које су у константном порасту и додао да је у Руми од шест нових фабрика он отворио четири, док је у Нишу присуствовао отварању или постављању темељца за чак шест од седам фабрика.

"Тај грозни, овакав или онакав Вучић, сваку од тих фабрика је отворио, ниједну није затворио", указао је председник.

Турски инвеститори долазе у Краљево

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује много од посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и најавио да ће у Краљево доћи турски инвеститори.

Како је рекао, у Краљеву ћемо имати две нове фабрике, које ће запослити неколико хиљада људи.

"Тиме решавамо ствари у Краљеву. При крају смо да се потпишу уговори и, ово већ смем да вам кажем, јер смо готово све завршили, ја сам синоћ био са једним од тих турских инвеститора и потписаће се Меморандум када дође Ердоган", рекао је Вучић новинарима у Руми.

Он је подвукао да за људе у Краљеву, али и у Лозници, долазе бољи дани. Додао је да очекује да ће током Ердоганове посете бити потписан споразум о бесцаринском извозу говеђег меса и сунцокретовог уља из Србије у Турску. Вучић је појаснио да су царине на извоз сунцокретовог уља износиле између 50 и 120 досто, па смо га ми "на црно" давали у БиХ, а онда они у Турску, јер су имали право на бесцарински извоз.

"Онда се испоставило да је БиХ велики извозник сунцокретовог уља, а нема сунцокрет. Имаћемо директан извоз у Турску и моћи ћемо да зарађујемо", рекао је председник Србије.

Како је рекао, очекује много од Ердоганове посете.

"Верујем да ћете се и сами изненадити важним пословима које ћемо да обавимо за Србију. Очекујем много нових инвестиција", рекао је Вучић новинарима у Руми.

Он је назначио да Србија жели добре односе са Турском, те да турске фабрике, од Владичиног Хана, Крупња, Житорађе, Лесковца, буквално држе та места у животу, до Лебана где ће за месец дана бити отворена нова фабрика.

извор: Танјуг