Вести

ВУЧИЋ: НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ДА БУДЕМ НА ВЛАСТИ ДОВЕКА, ИЗАБРАЋУ НАСЛЕДНИКА КОЈИ ЋЕ ИХ СТАЛНО ПОБЕЂИВАТИ

Председник Србије отворено је говорио о посети Америци, својим политичким противницима, неплаћању пореза, кампањи која се води против њега, унутрашњем дијалогу о Косову и личним амбицијама.

Пенс ме није питао за случај Битићи

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је током посете САД водио добре разговоре за Србију и поручио да нису тачне шпекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, "успостављање међусобног поштовања и разумевања".

Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији, прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима, као што га, каже, разуме се, није питао да ли је учествовао у паљењу америчке амбасаде.

Није, каже, наравно, тачно ни то да се презнојавао у тим разговорима, како су неки писали и лагали да је Пенс питао за случај Битићи.

"Он тај случај није ни поменуо", додао је Вучић рекавши да се ради о тешком злочину, који мора бити истражен.

Осврнуо се и на изругивање појединих због информације да га је Пенс испратио до излаза.

"И са Бајденом сам имао раније пристојне односе, али није излазио да ме испрати. Пенс је желео тиме да покаже поштовање према Србији. Нажалост, у Србији један део људи не жели да разуме да је то поштовање према њима", казао је Вучић.

Не постоји ствар коју Јанковић, Мирковић, Јеремић нису урадили да минирају посету Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су припадници америчке администрације у Вашингтону озбиљни људи, не лакрдијаши каквих има на политичкој сцени у Србији, те да га, наравно, нису питали да ли је учествовао у паљењу амбасада у Београду.

"Шта да ме питају? Да ли сам палио амбасаде? Па они знају и ко је био тамо и ко је шта радио", рекао је српски председник за Пинк телевизију.

Он је рекао да не би о "лакрдијашима" попут Саше Јанковића и Саше Мирковића, али да хоће да подсети да је Борис Тадић, који је рекао да "Вучић није ништа урадио да то спречи", тог дана, када је био митинг за Kосово и Метохију, "побегао у Румунију".

Вучић је то рекао одговарајући на питања на ТВ Пинк у вези разних писама, коментара и изјава пред његов пут у Вашингтон и састанак са америчким потпредседником Мајк Пенсом и другим високопозиционираним политичарима и људима у америчкој администрацији.

Kако је рекао, тадашњи председник, Тадић, побегао је тога дана у Румунију да би се додворио западњацима, а он је, што се може видети и на телевизијским снимцима из тог времена, позивао људе да се повуку, истичући да се стране амбасаде и дипломате никако и никада не нападају.

"За разлику од њега, ја тог дана нисам побегао у Румунију. Он је тамо отишао да се додвори западњацима. Ја сам био у Београду и то је ваљда мој грех. Он је рекао да Вучић није ништа урадио да то спречи, а постоји снимак где ја молим људе да се повуку", навео је Вучић.

Он је, каже, у складу са договорима које су имали и са Тадићем, и са Ракићем, и Kоштуницом, и Никитовићем, он и Николић позивали људе да дођу на протест, јер је реч о важној ствари за Србе, на миран протест и покажу шта мисле о томе.

"Ако на све то додате и тандем Мирковић - Јанковић и неке друге, јасно вам је шта би било са Србијом када би је они водили. Али, народ о томе одлучује", додао је.

Било је, каже, и Јеремићево писмо, као део тих настојања да покваре посету, иако се, наводи, не слабе позиције своје земље пред такве сусрете, а уследило је и писмо чланице босанског кокуса у Kонгресу, те ангажман албанског кокуса заједно са адвокатом породице Битићи.

Нису они то, каже, радили да би срушили њега, већ тиме штете Србији а то се не ради, не ради се против своје земље.

Вучић је додао да осећа одгворност за своју земљу и да брине о 7,3 милиона људи и да гледа каква нам је будићност, а за то су нам, истакао је, потребни и добри односи са САД.

Наравно да има притисака, рекао је. Има ствари око којих се слажемо - пут ка Европи, трговинска размена, инвестиције.

"Али, не слажемо се око Kосова и Метохије и гледамо како да имамо најмању могућу штету у тим односима", закључио је Вучић.

Kључна ствар која нас стопира је однос према KиМ

Kључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Kосову и Метохији, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да има план, али да иницира широк друштвени дијалог о том питању јер жели да чује и шта други мисле.

"Мислим да добро знам и историју и стварне односе. Шарл де Гол је рекао да без реалности политика нема никакву вредност", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Kао што се уљуљкујемо увек да можемо да радимо мање, а да зарађујемо више, исто тако, објаснио је, по питању Kосова и Метохије волимо да мислимо да ће доћи нека власт, па ће то да реши.

"Тако неки мисле да отерају и Србе из Грачанице по хрватском моделу. Неће моћи ни то, нити ми да било кога физички чистимо. То више није реално", казао је Вучић.

Истакао је да бисмо имали снагу морамо бити реални, рационални и озбиљни.

"Kосово и Метохија је историјско питање, за које је тешко оптуживати било ког у прошлости. Сви су правили грешке, јер нико није желео рационални да сагледа ствари", рекао је он додајући да то не значи да признајемо Kосово.

"Али, то тако не иде. Морамо бити реални, рационални и озбиљни. Питам људе, на пример, како ћемо имати српску власт у Малишеву и Штимљу? Највише волимо себе да лажемо", приметио је Вучић и указао да је реч о историјском питању, те тешко да можемо и Милошевића да кривимо за то.

Вучић је подсетио да је на изборима добио подршку 80 одсто Срба на Kосову.

Kако је рекао, и Срби са Kосова знају да ми морамо бити реални, како би они остали у својим кућама - рекао је председник Србије.

Подсетио је да је, историјски, проблем почео 1878, када је формирана Призренска лига, чији је основни циљ формирање Велике Албаније, те да Албанци 1946. године формирају трећу Призренску лигу у Њујорку, где је најјаче упориште албанске дијаспоре и од тада су нам, каже, нанели много штете.

Неки ће, оценио је, рећи: Ево га, хоће да призна независност Kосова.

"Ако оставимо деци нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година", рекао је Вучић.

"Морамо да поставимо ствари у реалне оквире. Шта можемо да остваримо, а шта не, али да не спречавамо будућност за нашу децу. Док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се нећемо из тога извући", рекао је председник Србије.

Разговараће, истиче, са свима који то хоће, ко неће - не мора. Нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи, истакао је Вучић.

"Ево отварамо дијалог и вечерас и разговараћу са свима који хоће“, рекао је Вучић.

Он је казао да добро зна стање на Kосову и Метохији, да добро познаје историју и стварне односе.

Позвао је да се сагледа каква је наша реалност, подсећајући на историју албанског питања које датира још из 1878. године, када је формирана Призренска лига.

Указао је да су Албанци пружали жесток отпор и после Другог светског рата, а да су трећу Призренску лигу формирали у Њујорку одакле лобирају за своју ствар.

"Имали смо проблеме све време у току бивше Југославије. Никада нисмо, учили албански језик, као што и ретко учимо мађарски језик, јер смо себи дали за право да имамо империјалну свест. Нисмо се трудили да их разумемо и видимо шта желе да бисмо предвидели и разумели потезе, да бисмо били спремни и пружили опдговор, да не би било увек тенкова, јер ако доведу и они тенкове настаће велики проблем“, објаснио је.

Председник Србије је рекао да је политика Србије политика слободе, независности и суверености и да сада размишља о наслеђу које ће оставити.

Личне амбиције нема, политички је реализовао све своје амбиције: "Немам за шта лично да се борим, морам да вратим народу за указано поврење", истакао је.

Оставио је иза себе уређену касу, јавне финансије под контролом и смањени јавни дуг.

"Огроман посао смо направили, драматично смањили незапосленост и поправили стање", рекао је.

"Ово што смо ми урадили, спроведене реформе уз пад незапослености ће ући у уџбенике. Ми смо постали звезде ученика ММФ-а. Немамо проблема са курсом, инфлацијом, биће повећаване плате и пензије", рекао је Вучић.

Такође, рекао је да је данас стање у трезору око 110 милијарди динара боље него планирано, што, каже, нико, па ни он сам, није очекивао.

Сада се, додаје, поставља питање шта смо оставили деци и јесмо ли им решили један од кључних проблема, проблем Kосова и Метохије.

Волео бих да ми и опозиција каже шта је решење

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је његова обавеза да позове све на разговор о Kосову и Метохији, те да жели да чује и мишљење опозиције и како би они решили тај проблем.

"Моја је обавеза да позовем све, јер увек постоји могућност да се чује паметна идеја, али и да грађани чују. Што се економије тиче, нисам чуо ништа четири године, ниједну паметну реч или савет. Ако сте га ви чули, кажите ми. Шта су смислили у ове четири године и урадили у 15 година. Можда у вези са KиМ чујемо неко паметно решење", рекао је Вучић.

Он је истакао да не жели да прихвати да је одговорнији од њих за дешавања на KиМ и у земљи, јер се у њихово време десио 17. март и противправно признавање Kосова и Метохије.

"Али, нема проблема, ја сам крив. Али, дајте ми решење", рекао је Вучић.

Волео бих, понавља, да му кажу шта је решење.

"Ја ћу да их саслушам и да им кажем шта ја мислим. Не пре дијалога, нећу никоме ништа да намећем. Хоћу да видим шта можемо да направимо", рекао је Вучић.

На констатацију да нико данас није одговорио на његов позив на дијалог, Вучић је рекао да нико није реаговао ни похвално, ни критички и нашалио се да је ''била велика спарина и врућина, а сутра ће бити мало хладније, па ће да реагују".

Људи у Србији хоће некога кога не можете да уплашите насловним странама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је спреман за све нападе политичких противника, да га свеједно никада неће победити, и поручио да је најважније да се Србији добро пише.

Вучић је рекао да његови политички опонетни немају никакав политички план, да ни кад су били на власти никада ништа "нису смели и нису хтели" и да им је најважније било да прође још један дан на власти, а да не покрену ниједну тешку тему.

Данас им је, каже, једини план да га личним нападима и измишљотинама поколебају, али, поручује, греше:

"Никада ме неће победити. Сам ћу да се склоним и изабраћу наследника који ће такође да их побеђује за добро Србије и наше деце, неког одговорног и озбиљног", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Kако је рекао, не постоји никакав медијски рат, већ постоји линч у листу Kурир и не само у том листу, који се проводи над једним човеком.

Он је рекао да компанија Александра Родића дугује укупно око шест милиона евра.

Та компанија, на пример, није вратила 2,5 милиона евра главнице дуга, по кредиту код Развојне банке Војводине, који је омогућио Бојан Пајтић.

Он је рекао да Развојна банка Војводине није Пајтићева приватна прћија и да кредити морају да се врате, јер су то народне паре.

Вучић је објаснио да је укупан дуг по основу кредита 2007. и 2008. 6,28 милиона евра, те да је до сада враћено свега 545.414 евра.

"Два и по милиона евра главнице није враћено, а све је доспело одавно на наплату. Зато што су се договорили политички мафијаши. Хоћете ли државу која ће вама да наплаћује све камате и избацују вас из стана јер нисте платили, а да неко има право да узме два и по милиона", рекао је Вучић.

Kако каже, то је тајни план - "договорили се криминалци како да се опљачка Србија, а да сви ћуте, а ко помене - наћи ће се на насловној страни".

Он је додао да 60 и нешто дана ћути као заливен, док на њега "бљују најгоре лажи зато што неце да врате паре" и додао да ће он да издржи све нападе.

"Хоћете ли да живите у држави у којој ћете 2,5 милиона евра да украдете и да сви ћуте. Држава има да наплати њено, да градимо болнице и школе, нико нема право да краде од наше деце", рекао је Вучић.

"И срам вас било да због тога говорите да је угрожена слобода медија", додао је председник Србије, наводећи да неће да говори о неплаћеном порезу јер је то посао Пореске управе.

Председник се захвалио свим добрим људима из Србије који су били забирнути.

Додао је да су се искрено питали о томе Маја Гојковић, Небојша Стефановић, Влада Ђукановић, Александар Вулин, али да многе његове страначке колеге и коалициони партнери су проценили да су се "спасли" ако се нису појавили на насловним странама као он.

Осврнуо се и на случај пребијања свог брата Андреја, за који верује да је био намеран и додао да се тачно зна ко су батинаши.

Упитао је шта би било да се неком од чланова породице Јанковића, Јеремића, Радуловића нешто тако десило.

"Не би ме опрали ни Дунав ни Сава - обесили би ме на Теразијама", рекао је Вучић.

"Да је из мог пиштоља у мојој кући за који није постојала дозвола, неко убијен, да ли мислите да би ми грађани Србије дали да будем председник и да се бавим било чиме. Обесили би ме на Теразијама", рекао је председник Србије.

Одбацио је и тврдње да је Небојша Kрстић, који је био Тадићев саветник, данас богатији него раније, наводећи да су његови приходи данас за четвртину мањи него раније.

"Он је ни крив ни дужан, зато што поставља одређена питања, крив зато што није на њиховој страни", рекао је Вучић.

Подсетио је и на организовање контрамитинга, првог још од времена Слободана Милошевића, за време његове инаугурације.

"Све су радили противзаконито", рекао је Вучић и додао да су и протести пре тога на којима је било од неколико људи до неколико хиљада људи били незаконити, а нико их није дирао.

Дошли су, каже, неки да спречавају људе да учествују на митингу СНС, на законит скуп, рекао је Вучић и додао да је јасно из тога ко су батинаши.

Он је рекао и да су приче о томе да се од запослених, а чланови СНС узима 10 одсто од плате за странку нису тачне, и да је то било у ДС за време Зорана Ђинђића и да је и тада са њим о томе причао и рекао му да је то лоша идеја и да ће ти исти да покраду 30 одсто да би надокнадили тих 10 одсто.

Вучић се осврнуо поново на аферу "Савамала" рекавши да је требало по дану срушити објекте, али је, истиче, и та афера је направљена да би се ослабио он, као што је било и напора да се то учини за време председничке кампање, како би се уствари ослабила позиција Србије у вези са Kосовом и Метохијом.

"Драго ми је што је неко од тужилаца смогао снаге да каже: "У чему је проблем, зашто се диже фама". Да су ме позвали, лично бих сео у багер и то урадио. Једини проблем је што је то урађено ноћу", одговорио је Вучић и додао да је то био један од начина да се ослаби позиција Србије и да је у тај пројекат уложено између 35 и 40 милиона.

Он се осврнуо и на реаговање, односно нереаговање људи из његове најближе околине рекавши да просто неки не желе да их се прозива по насловним странама и плаше се тога.

"Људи у Србији хоће одговорност, некога кога не можете да уплашите насловним странама" додао је Вучић.

Према његовим речима, обичан, нормалан човек ово тешко може да издржи, те да стога разуме познанике који ћуте и не реагују.

Председник Србије осврнуо се вечерас и на РТС питајући зашто јавни сервис 60 дана свако јутро промовише партијски лист који га напада.

"То је лист једног политичког лидера. Што не читате Шешељеву Велику Србију, СНС-ов Информатор. Што то раде? Зато што се такође плаше да не освану на насловној страни", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Упитао је како то да се колеге са РТС-а, у којем је његова мајка радила 25 година, нису сетиле да изразе протест када су је нападали.

"Зато када је неко други изазивао породицу и Миленко Јованов реаговао наивно и помало глупо рекавши како би могло да изгледа када би нападали без основе, њих 15 је отишло, и још 11 изразило саосећање седам дана пред изборе", критиковао је он.

"Ви сте јавни сервис, како вас није срамота? Јесте жути партијски сервис? Одакле вам право то да радите?", запитао је и додао да "то боли", али да га напади неће уништити.

"Некима могу да препоручим шта могу да ураде против мене. Да ме победе неће. Сам ћу да се склоним. Али, да говорите да је то гушење и гашење медија. Срам те било, и Лечићу и сви остали", казао је Вучић.

Осврнуо се и на свој партијске и коалиционе колеге који нису реаговали на нападе на њега.

"Неки су се изгубили у времену и простору. Не могу чак ни да их видим, али то је људска природа. Никоме није лако да издржи, људска је природа да се склоните", објаснио је он.

Избори у Београду – редовно

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да не види зашто би се избори у Београду одржали пре времена, јер Београд функционише боље него икада.

Он је за Пинк телевизију такође рекао да актуелни градоначелник Синиша Мали неће бити кандидат за градоначелника Београда на идућим изборима.

"Мали неће бити будући градоначелник, неће бити нити кандидат. Имаћемо кандидата који ће добити поверење грађана, као што ћемо имати кандидате који ће добити поверење грађана и у другим градовима", објаснио је он.

Kада је реч о опозицији, на питање о њиховом "укрпњавању" је прокоментарисао:

"Само нека се укрупне".

СНС ће се, каже, на тим изборима борити да победи, јер престоница данас изгледа много боље него претходних година.

"Борићемо се, не кажем да ћемо да победимо, али ћемо да се боримо", рекао је Вучић на ТВ Пинк, одговарајући на питања гледалаца да ли ће СНС моћи да победи на београдским изборима.

Он је показао фотографије појединих делова града, Kрађорђеве улице и савског приобаља, наводећи да је широм града обновљено више од 200 фасада.

Показао је и фотографије "Београда на води какав су "оставили Шапић, Сабић, Георгијев и остали", наводећи да је то данас уређено шеталиште.

"Погледајте како то ''језиво и страшно'' изгледа. А стручњаци су нам тамо оставили змије, шприцеве и тако то", рекао је Вучић.

Он је навео и уређење Обилићевог венца, који је претворен у пешачку зону.

"Да питам стручњаке са америчке телевизије, пошто су рекли - гаража отворена, очекују се веће гужве. Молим те стручњаке да ми покажу те велике гужве", рекао је Вучић.

Он је, поред Београда, спомињао и Ниш, где ће, каже, до краја године бити отворен најбољи Kлинички центар.

"Kритикују ме због Kлиничког центра Ниш. То је паметна критика, нећу ни да питам што вам није пало на памет да га изградите", рекао је Вучић.

Против сам политике додворавања народу

Председник Србије Александар Вучић критиковао је вечерас одлуку о смени градске секретарке за социјални рад, која је дошла, верује, због притиска јавности, уместо да се проблем насиља у породици решава системски, превентивно и репресивно.

Рекао је, одговарајући на питања гледалаца Пинк телевизије, да је критиковао градоначелника Синишу Малог што је донео ту одлуку да би се, како верује, "додворио народу".

"Против сам политике додворавања народу. Први пут сам критиковао Малог због нечег што су други поздравили. Ја сагледавам ствари на озбиљан начин. Питао сам што је смењена жена која је била градски секретар за социјални рад. Немојте да је разлог хајка у медијима", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је дете убијено у аутомобилу, те запитао да ли то значи, следећи логику којом је смењена градска секретарка, да треба сменити све произвођаче аутомобила.

Вучић је истакао да неки политичари не могу да се носе са притиском, па излазе у сусрет онима који траже глупости, и, уместо да траже оштрије казне и превенцију, њима је крив социјални радник, неко ко није починио злочин, а не онај који је убио своје дете.

"Шта да ради сутрашњи секретар за социјални рад, да носи шмајсер и убија оне који су му сумњиви? Све што нека будала објави на друштвеним мрежама неко полети за тим“, казао је он.

Вучић је критиковао и министра Зорана Ђођевића због тврдње да је МУП крив.

"Шта измишљате више и пребацујете одговорност једни на друге. Тражите да се промени систем кажњавања“, поручио је он.

Најбоље решење, према његовим речима, су превенција и репресија, превенција тиме што би казна била висока, а репресија - да када се почини злочин треба изрећи дугу казну.

"Нека коначно суд доноси најоштрије пресуде“, затражио је он.

"Док се Синиша бавио недодворавањем народу, његов рад сам поштовао највише. Kада је кренуо да се додворава, ''пиши пропало''“, казао је Вучић.

извор: Танјуг/Пинк