Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕ СРБЕ НА КИМ НАПАДАТИ НИ ЦРНА ГОРА НИ НАТО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је некада боље прећутати и не давати коментаре на неке изјаве али и поручио да неће Србе на Косову и Метохији нападати ни Црна Гора ни НАТО.

Вучић је одговарајући на питања у Дубровнику, а у вези са изјавом министра одбране Црне Горе да би војска те земље ратовала против Срба на Косову ако би то НАТО тражио, рекао да је некада боље прећутати и не давати коментаре на неке изјаве "јер ако то учините излазите из окрива пристојности - уколико бисте били искрени и реаговали на адекватан начин".

Онда ми се чини, наставио је Вучић, да је најбољи начин за Републику Србију да реагујемо ћутањем.

Председник Србије сматра да и то довољно говори и српском народу у Црној Гори али и српском народу ма где да зиви.

"Неће Србе да напада на Косову и Метохији ни НАТО ни Црна Гора и не само зато што имамо спразуме, уговоре, што имамо коректну и веома добру сарадњу са Кфором односно НАТО, већ из још неких разлога, а нека они добро размисле који су то разлози" закључио је Вучић.

И несвесно показују да волим и водим рачуна о Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да сви написи и напади на њега да је издао и Америку и Немачку и Русију показују да води рачуна само о Србији и да није ничији слуга "ни њих нити било кога другог".

Вучић је одговарајући на питања у вези са медијским нападима у којима се тврди да је издао Америку, Немачку и Русију навео да су га тиме "несвесно похвалили" и рекли да води рачуна о Србији.

"Мој посао је да водим рачуна о Србији, Србију волим највише на свету, и не радим ни за Американце, ни за Русе ни за Немце нити за било кога другог", поручио је председник Србије.

Како је рекао, баш га брига шта су неки "провалили или не" као ни за полуписмена саопштења која објављују. Према његовим речима, нека раде шта хоће и пишу шта хоће, а важно је само да плаћају порезе. Како је рекао, и резултати последњих истраживања јавног мњења показују да је разлика, не више 40 одсто, већ скоро 50 одсто између првопласираног и другопласираног што показује коме народ верује.

"Толико о кампањама", закључио је Вучић.

Не бих да кажем шта мислим о порукама из Подгорице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не би хтео да каже шта мисли о порукама из Подгорице, укључујући изјаву министра одбране да би војска Црне Горе ратовала против Срба на Косову ако би то НАТО тражио, јер у том случају не би одговорио очекивањима грађана од свог председника.

„Нека нас вређају и даље, нека раде раде шта хоће, нека изговарају шта желе", рекао је Вучић.

Он је истакао да је и данас на састанку шефова држава земаља Процеса сарадње Југоисточне Европе поручио противницима његове идеје о регионалној економској зони да нема намеру више да им то помиње, иако мисли да би било јако добро по регион. Пренео је да је чуо аргумент из "две земље и са једне територије" да не желе да то "мењају за европски пут", иако је ЕУ сваки пут рекла да то није замена за европски пут.

"Моја порука је и данас била ''не морате да се утркујете у томе да одбијате добре идеје'', да на сваком месту морате да кажете да вам се не допада регионална економска зона или јединствено тржиште, царинска унија. Ништа вам не намећемо. Никада више нећу ни да вам поменем“, рекао је српски председник.

Наше је било, каже, да понудимо нешто што је добро.

„Мислим да је тржиште од преко 20 милиона становника много боље од 7,2 милиона. Ако то неко не види на тај начин и не разуме, јер нећемо лако постати формално правни део Уније од 400 милиона становника, било би добро да то време не губимо и зарадимо нешто за грађане да боље живимо“, указао је Вучић.

Председник је поновио и данас да Србија није заинтересована за улазак у војне пактове и савезе, и да љубоморно чува своју неутралност, као и да не верује да смо од било кога угрожени зато што смо војно неутрални.

Упитан у том контексту и за планове ЕУ о продубљењу одбрамбене сарадње Вучић је у Дубровнику новинарима казао да је то интересантна тема, али да не зна тачна размишљања.

„Продубљује се сарадња између ЕУ и НАТО. Не знам да ли је ово одвојени покрет од НАТО. Желели бисмо да чујемо идеју, а до сада нисмо ништа чули осим у неформалним разговорима", пренео је он.

„Србија није заинтересована за улазак у војне пактове и то смо више пута рекли. Имамо разлог што не верујемо да смо угрожени зато што смо неутрални, јер смо спремни да земљу чувамо, одбранимо небо и земљу на сваки начин. По том питању немамо проблема", закључио је он.

Увек инсистирам на ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поподне, уочи састанка шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Дубровнику, да увек у свим разговорима инсистира на формирању Заједнице српских општина.

"Инсистирам на томе сваки пут", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара, додао да то инсистирање траје четири године, али и да је увек лакше притискати неку другу страну.

Он је рекао да је Бриселски споразум потписан и да је већ тада рекао да ћемо се ми држати и споразума и тога што је потписано, а да неки други неће.

"И био сам у праву", рекао је Вучић.

Додао је да је важно да су Срби на КиМ показали јединство гласајући за Српску листу и да је та листа незаобилазан фактор у покушајима да се формира влада.

ЕУ и НАТО продубљују сарадњу, не знамо много о томе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Дубровнику да се сарадња ЕУ и НАТО на безбедносном плану продубљује, али да Србија не зна много о тим плановима.

Вучић је новинарима рекао да је то интересантна тема, али да не зна тачна размишљања:

„Продубљује се сарадња између ЕУ и НАТО. Не знам да ли је ово одвојени покрет од НАТО. Желели бисмо да чујемо идеју, а до сада нисмо ништа чули, осим у неформалним разговорима", пренео је он.

Он је поновио да Србија остаје привржена војној неутралности:

„Србија није заинтересована за улазак у војне пактове и то смо више пута рекли. Имамо разлог што не верујемо да смо угрожени зато што смо неутрални, јер смо спремни да земљу чувамо, одбранимо небо и земљу на сваки начин. По том питању немамо проблема", закључио је он.

Н1 у Београду према мени гора него ЦНН према Трампу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је телевизија Н1 у Београду према њему гора него ЦНН према америчком председнику Доналду Трампу.

"Узми, туци 24 сата у 7 дана", описао је Вучић начин извештавања београдске телевизије о њему одговарајући на питање новинара загребачке редакције Н1 телевизије о примедбама Европске комисије на слободу медија у Србији.

"Да вас ја питам конкретно: Да ли неко смета вашим колегама да говоре или објаве нешто против мене? Не смета им, то говоре сваки дан. И знате шта је резултат? Добио сам јутрос истраживање: популарност мене и Српске напредне странке су на историјском максимуму. То је зато што никоме не дајем рекет. То нема везе са Н1, они ми никада нису ништа тражили", рекао је српски председник.

Вучић је, на опаску да је добро чути критичко мишљење и да је Н1 телевизија критична и професионална, рекао да ће размислити о томе да прихвати позив београдске редакције, наводи Н1.

Ускоро стручне комисије о разграничењу на Дунаву

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би, када су у питању нерешена питања између Србије и Хрватске, међу којима је и разграничење на Дунаву, ускоро требало да се састану стручне комисије које ће расправљати о тој теми.

"Не мислим да ту има превеликих проблема, не треба подизати страсти. То треба да се стручно реши. Ако не можемо да се договоримо, онда да идемо на арбитражу", рекао је председник Србије у разговору са загребачком Н1 у Дубровнику.

Вучић о ЈС: Свако бира свој пут

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је, поводом иступања Јединствене Србије Драгана Марковића Палме из владајуће коалиције, да свако бира свој пут.

„Свако размишља како да добије поверење грађана, како да им се обраћа. Ја то поштујем“, рекао је он новинарима у Дубровнику.

Председник ЈС Драган Марковић Палма изјавио је да није у власти:

"Нисам у власти, али ћемо подржати све што је добро за Србију", рекао је Марковић данас Тањугу.

Јединствена Србија је у коалицији је са СПС, али је гласала против избора Ане Брнабић за премијерку

извор: Танјуг