Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО У НАТО, НЕЋЕМО У ОДКБ

Мој позив на дијалог не значи признање Косова, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио "светским силама" да не воде српску политику. Он је то рекао поводом питања новинара како види изјаву руске историчарке Елене Гускове да отварање дијалога води признању Косова.

"Српску политику води српско руководство у складу са српским државним и националним интересима", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Србија је данас више него икада изложена различитим притисцима, са различитих страна.

''Нико није задовољан позицијом Србије, јер је она независна држава и брине о својим интересима у условима све већег сукоба великих сила, када протерују 750 и више лица из дипломатских представништва, па је разумљива заоштрена реторика", оценио је Вучић.

Он је додао да сви очекују да се Србија опредељује.

''Србија не седи на две столице, како неки тврде. Србија има своју, српску, столицу и неће ничију туђу. Сами бирамо свој пут у будућност", подвукао је Вучић.

Веома оштро одбацио је тврдње да је позив на дијалог пут ка признању Косова:

''Ово је само позив на дијалог, решења нису готова. Прекините да измишљате на свим странама. Нећу да излазим са решењима, док не чујем ставове комплетног друштва", подвукао је Вучић.

Казао је и да Србија не жели да буде део ниједног војног савеза:

''Имамо своју војску, која јача и која ће бити све снажнија. Прекините са свих страна да водите политику Србије. Нећемо у НАТО, хвала. Нећемо у ОДКБ, хвала", закључио је Вучић.

Џабе нам све, без више деце

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас новоизграђени Центар за вантелесну оплодњу у Крагујевцу и указао да су нам деца најважнија и да је све, шта год урадили у економији и политици, осуђено на пропаст, уколико се не промени демографска политика и не повећа број становника.

Вучић је подвукао да имамо читаву једну генерацију мање од неких других земаља, генерацију радника, ученика, образованих људи и да ако то не разумемо, да су нам деца најважнија, "џабе све што радимо".

Он је у том смислу Србију упоредио са Турском, где је просечна старост 27 година док је код нас 44. Како је рекао, то није проблем само економије, јер и много богатије и развијеније земље имају исти, већ је то проблем националне свести. Ипак, наводи, у Србији је ове године рођено 6,7 одсто више беба него прошле године, али се не треба прерано радовати.

Председник Србије је посебну захвалност упутио фондацији "Драгица Николић", која је за Центар за вантелесну оплодњу у Крагујевцу издвојила више од 700.000 евра, уз 50 милиона динара које је уложила држава и пет које је уложио крагујевачки Клинички центар, рекавши да је добро што је породица Николић из тог града, па се побринула "да не оде сав новац у Београд".

Вучић каже да би волео да се то отварање обележило и још свечаније, те изразио жаљење што министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић није могла данас да буде у Крагујевцу.

"Већ смо разговарали да ће она (Ђукић Дејановић) имати већи буџет за следећу годину, јер ако то не променимо, шта год да урадимо у економији и политици, осуђени смо на пропаст", истакао је председник Србије.

извор: Танјуг