Вести

ВУЧИЋ: НЕУТРАЛНИ, АЛИ НЕ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА МИР У СВЕТУ

Чврсто опредељење Србије за војну неутралност никако не значи да би војска требало да остане пасивна и незаинтересована у ситуацијама које прете миру и безбедности у свету, већ напротив та неутралност значи искрену посвећеност миру и сарадњи, рекао је данас председник Александар Вучић на свечаној промоцији нове класе официра Војске Србије.

Због тога су, додао је, наши официри и ангажовани у мировним операцијама у целом свету.

"То ангажовање је мали, али битан показатељ наше жеље да као земља не будемо ношени бурама, већ да ослушкујемо и нађемо своје место, јер данас нам је изнад свега потребна будност и решеност, какву су имали и српски војници на Солунском фронту", рекао је председник, те додао: "Из тих ровова кренули су у јуриш до коначне победе, а та је победа ушла у уџбенике као модел стратегијског деловања против надмоћног непријатеља".

Како је навео, није снага у броју војника и офирицира, него у њиховом знању и ономе шта браниш, чуваш и за кога се бориш.

"Ко брани кућни праг, прадедовину, отаџбину тешко може бити побеђен", приметио је Вучић те додао да нисмо опседнути прошлошћу, али треба да разумемо да наше стално опредљење треба да је унапређење свих вештина и знања како бисмо сачували кућни праг наслеђен од предака.

Упозорио је, међутим, да ће због жеље да сачувамо Србију, Војска бити стално нападана, било да то чине стране службе, медији, интересне групе.

"Ви зато морате да штитите ову земљу", поручио је председник младим официрима, додајући да верује да и да је најновија класа официра дорасла задатку који подразумева посвећеност миру и безбедности.

Савремено образован официр гарант снаге ВС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности Војске Србије, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Вучић је у обраћању на промоцији најмлађе генерације официра Србије истакао важност образовања и значај који Универзитет одбране има за укупан образовни и научни развој и напредак земље.

Председник Србије је истакао да је зато један од најважнијих циљева адекватна припрема наших официра за преузимање одговорности која их очекује. . .

Наши официри, подвукао је, постројени данас, су управо завршили своје школовање и спремни су за храбар и частан позив, и служе својој отаџбини и њеним грађанима.

Он им је поручио да су завршили школу која има 167 година традиције и коју су завршили војводе Путник, Мишић, Бојовић, Степановић...и бескрајни низ јунака који су водили српску војску у победе.

Поручио им је да треба да буду поносни на своје претке, да баштине ту светлу традицију и да ће се сучити са свакодневним изазовима и да морају да буду свесни одговорности да чувају оно што је највредније, животи и наша отаџбина Србија.

Председник Србије је подвукао да је за српског војника отаџбина увек била највећа светиња, и да ће тако и остати.

„Наша дужност је да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма, какви су ретко забележени у људској историји. Деца и млади треба да препознају узор у српским војсковођама, војницима и херојима", сматра он.

Изразио је уверење да су вредности које су дубоко усађене у њих током образовања у Војној Академији - одговорност према људима који очекују њихова наређења, али и према отаџбини.

„Зато су у вредностима којима се учите највише место заузимају војничка част, официрски интегритет, љубав према Србији, идеја хуманости и сарадње међународна и са државама, идеј мира. Ваш посао је да чувате, браните и штитите независност и суверенитет Србије", нагласио је Вучић.

Он је казао да је поносан што Војска Србије заузима прво место по поверењу грађана у институције, те додао да је задатак Војске да гарантује и стабилност и мир.

Такође је казао да Србија претендује да у области безбедности и школовања заузме прво место у региону.

Подсетио је да су образовање на Војној акедемији прошли кадети великог броја земаља са свих континената, те посебно поздравио кадете из Анголе, Босне и Херцеговине, и Републике Српске, који су управо завршили школовање.

Изразио је уверење да ће у своје земље понети официрско знање, лепа сећања на нашу земљу, и доживотна пријатељства.
Веће плате и станови за 30.000 припадника ВС,МУП,БИА

Поред значајног повећања примања припадника оружаних снага, план је и да се у наредних 30 дана јавности представи програм стамбеног збрињавања 30.000 припадника система безбедности, рекао је данас председник Александар Вучић.

Новинарима је у Скупштини Србије Вучић рекао да сада постоје услови, јер су градови, пре свега Београд и Нови Сад, али и Ниш, смањили дугове, што ће омогућити градњу станова за припаднике војске, полиције и БИА.

"У току су разговори с владом и Министарством одбране да најмање за око 30.000 припадника војске, полиције и БИА у наредним годинама буде решено стамбено питање. За неких тридесетак дана ћемо се појавити у јавности, верујем премијерка Ана Брнабић, министар Александар Вулин, а можда и ја, с програмом којим бисмо показали како мислимо да решавамо то питање", поручио је председник Србије.

На питање новинара о тврдњама да су наводи о повећању плата војника и полицајаца само приче, као што га ни до сада није било, Вучић је рекао да не зна како би то коментарисао, осим да подсети да су њихова примања повећана од 1. јануара ове године.

Такве наводе приписао је онима који су последњих година остали без "наследних привилегија", и хтели би да се врате, због привилегија, а не неког програма и бољитка грађана.

О Војсци и њеним припадницима држава води рачуна, каже, у свим аспектима, па и о унапређењу опремљености и капацитета система одбране.

"Видимо да се сви у региону наоружавају, није нам лако да то пратимо, али нећемо заостајати. Грађани Србије морају бити сигурни", рекао је председник Србије.