Вести

ВУЧИЋ: СВЕ ШТО НАПРАВИМО У ОДБРАМБЕНОЈ ИНДУСТРИЈИ ПРОДАМО УНАПРЕД

Радује ме што смо отворили ову фабрику муниције, она је за грађане Пожеге, али и за нашу одбрамбену индустрију од великог значаја, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Узићима и указао да је све што се направи у српској одбрамбеној индустрији - унапред продато.

"После 14 месеци драго ми је да видите како ни из чега, из природе и шуме је никла једна од најлепших фабрика одбрамбене индустрије, где ће се годишње производити 100 милиона комада малокалибарске индустрије", рекао је Вучић, подсетивши да ће овде сада бити посла за 47 људи, до краја године 250, а до краја друге фазе 470. људи.

Он је зато позвао мештане Пожеге и околних места да се већ од понедељка јаве за посао, мада је, како је рекао, већ пријављено више од две хиљаде њих који би да се запосле у овој фабрици.

Опрема ће, додао је, бити постављана до краја године и то за све мале калибре муниције, а он, рекао је, верује да је фабрика много значајна за Пожегу, али и за одбрамбену индустирију. У тој грани, додао је, данас ради 11.000 људи, који остварују 474 милиона долара прихода, а после 2020. рачунамо да то буде више од милијарде, јер, како је приметио, све што произведемо у одбрамбеној индустрији прода се, зато што се у свету много ратује и све су количине оружја и муниције продате чак неколико година унапред.

О производњи малокалибарске муниције, иначе, како је навео, разговарали су с представницима БиХ, а у виду су имали сарадњу с фабриком у Коњицу, Али, додао је, договор није постигнут, па се приступило плановима за ову фабрику која је данас отворена.

"Ова фабрика је прављена за Пожегу, али и за целу Србију", рекао је Вучић, те поручио да је посебно задовољан данас пошто је државној каси 33,2 милијарде суфицита, те је разлика између те цифре и планираног дефицита више до 700 милиона евра.

"Знате онда да је Србија на добром путу и да ће бити веће плате и пензије, али нама остаје још много тога да урадимо", рекао је Вучић.

Како је навео, верује да ће капацитет ове фабрике бити недовољна и да ће ускоро морати да се ради нешто ново, мада, приметио је, ми још немамо потребну технологију. У вези с тим, навео је једну занимљивост у вези с Белгијанцима од којих је купљена опрема. Наиме, деда власника био је у Србији и умро је овде, а тада је долазио, јер је хтео да прави фабрику за барут у Крагујевцу.

Кад је реч о одбрамбеној индустрији, Вучић је навео да ће се она даље ширити, да је тржиште све веће, али и потребе наше војске, а да смо ми почели да пратимо светске токове.

"Морамо да напредујемо да бисмо сачували мир и безбедност, зато морамо да продајемо што више нашег оружја и муниције", поручио је и позвао људе из Пожеге да од понедељка дођу у Узиће ако хоће посао.

Значајно веће плате и пензије већ ове године

Значајано веће плате у јавном сектору, али и пензије биће већ у овој години, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. Остаје једино да се види колико ће то повећање бити, додао је.

С јачањем привреде створени су услови за то, рекао је и навео да је ове године у првих шест месеци било предвиђено да имамо више од 500 милиона евра минуса у државној каси, а да уместо тога ми имамо 270 милиона суфицита.

"И с тих 500 милиона минуса могли бисмо да кажемо да је добро стање. А ми, уместо тога, имамо 270 милиона евра вишка у каси и то са свим плаћеним каматама", рекао је Вучић након отварања фабрике муниције у Узићима.

Цена малине, кајсије није до државе, већ тржишта

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да држава нема могућност да значајно утиче на хладњачаре око цене малине, истичући да цена зависи од хладњачара и цена на тржишту, а не од државе.

Он је, у изјави новинарима, након обиласка фабрике муниције у Узићима, рекао да сваке године имамо исту причу и да му је жао што поједини медији покушавају да врше притисак на државу која у том случају ништа не може.

„Да ли мислите да држава има новца да плаћа када нису очекиване цене“, упитао је Вучић.

Рекао је да када су добре цене нико ништа не каже, а када су лоше онда је крива држава. Казао је да је спреман да прими сваког и чека на сунцу да чује за шта је у случају малина крива држава.

Указао је да је немогуће да држава стопира увоз малине, да забрани оно што тражимо од других да омогуће нашој малини.

„Која држава ће да увезе нашу малину ако забранимо увоз“, упитао је Вучић.

Навео је да имамо веће цене, али она није задовољавајућа за малинаре, подсећајући да је била 120, а да се попела на 160.

„Пратим цене јер ме то занима. У суседству су цене значајно ниже“, подвукао је он.

Упитао је на основу чега је могуће субвенционисати малине, и да ли после треба дати произвођачима кајсија новац, који имају нижу цену због доброг рода.

„Хоћемо ли сваке године помагати финансијски и шта је са другим произвођачима. Најлакше је ударити чекићем по глави државе и говорити да је она крива. То је остало од самоуправљања да постоји ћуп из којег се узима све. Не постоји тај ћуп, о њему говоре само они који нису размишљали о здравом сисетму“, поручио је Вучић.

Упитао је када се догодило у Србији да је неко штрајковао, а да се није говорило да је држава крива, те се тражиле веће плате и пензије.

Критиковање власти не ослобађа одговорности за кривична дела

Председник Александар Вучић изјавио је данас да нема коментар на хапшење новинара Дејана Анђуса, осумњиченог за изнуду, да надлежни органи треба да раде свој посао, али и истакао да то што га неко критикује не ослобађа унапред од сваке одговорности за било које кривично дело.

Он је на питања у вези са хапшењем Анђуса, рекао да надлежни органи треба да раде свој посао, те да је најважније "да не постоји сумња у поштење људе на власти".

На питање новинара да ли познаје Милојицу Марковића, власника "Срем пута", због чијих је оптужби за уцену ухапшен Анђус, рекао је да га је видео једном пре три године и после више није.

"Примио сам више лица, Марковић се жалио да га ометају да ради свој посао, рекао сам да морају да раде по закону и никада више нисам имао контакт. Сем што ми је Анђус слао поруке више пута", рекао је Вучић.

Он је нагласио да надлежни органи треба да ураде свој посао, да испитају све, па и њега (Вучића) ако је потребно:

"Пресудно је важно да не постоји сумња у поштење људи на власти".

Додао је да је то посао за недлежен органе и установе, те да они могу да установе и да ли је он можда узимао новац од некога.

"Мислим да је то важно да се у Србији зна. Ишао сам на полиграф када су ме оптуживали за такве ствари. Други су лагали, али нису смели да иду. Ја сам увек за то да се истина установи и да надлежни раде свој посао", рекао је Вучић.

Како је рекао, неки су покушавали да га рекетирају, али он, додао је, не воли да плаћа рекет.

"Знате како то функциоише. Високо софистицирани рекет је плаћан годинама и годинама, то су сви радили, али ја одбијам и нећу".

Поводом кампање појединих медија, приметио је да "неко мора да плати цену за то".

"Шта ће да ми ураде? Да ме победе за пет година? Питање је што се надлежних органа тиче - ко се колико плаши и ко је узимао ранијих година. Верујем да ће преовладати закон и прописи", рекао је Вучић те поручио да се престане с кампањом у медијима у којој је свако ко реагује против њега унапред ослобођен одговорности за кривично дело за које га терете.

Нек виде људи како су Борис и Мишко лепо сарађивали

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом чињенице да је на сајту Мирослава Мишковића постављен интервју некадашњег шефа српске државе Бориса Тадића у којем он брани Мишковића да не постоје докази за кривична дела за која се терети, да је добро да грађани виде како су њих двојица одлично сарађивали.

Он је, замољен да коментарише постављање тог интервјуа на Мишковићевом сајту, рекао да не зна шта би одговорио на то сем да Мишковић има права да рекламира кога хоће.

„Лепо је да се рекламирају они који су одлично сарађивали. Добро је да то грађани виде“, поручио је Вучић.

Иронично је приметио да није знао да је Тадић постао судија и истакао да је мислио да су судије ти који треба да утврђују кривицу на основу предлога тужиоца и доказа.

„Сада сам видео да су неки политичари постали судије“, критиковао је Вучић додајући да су правосудни органи задужени за утврђивање нечије кривице.

Он је, говорећи пре тога о покушају медија да га рекетирају, рекао да је научио да трпи такве ствари - да "неко избацује сваки дан потерницу за вама на различитим телевизијама".

"Сада сам почео да уживам у програму Н1, што више нападају ја сам срећнији јер радим добро свој посао, приметио је.

"Чекам када ће Мишко направити партијски лист и почети да се рекламира", рекао је.

Сигуран сам да Будимка има будућност

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да пожешка фабрика Будимка има будућност и истакао да је рађено на довођењу инвеститора.

Он је, у изјави новинарима, рекао да је раније разговарао и да ће разговрати поново са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем о овој фирми.

„Доводили смо разне инвеститоре да преговорају. Мислим да је цена била око 15 милиона евра. Пред крај се увек нешто изјаловило“, указао је Вучић.

Истакао је да зна колико је Будимка важна за цео пожешки, ариљски и ивањички крај и да је сигуран да има будућност.

Решићемо проблем мањка инспектора

Председник Србије Александар Вучић каже да су резултати у сузбијању сиве економије много бољи него раније, али да још увек нису добри, да има доста рада на црно, а да нема довољно инспектора.

"Мали је број тржишних инспектора. А да запослимо људе, онда из производног сектора морамо да издвојимо за њихове плате. Међутим, и тај проблем ћемо да решимо и да повећамо број инспектора", рекао је председник.

Он је, након посете Фабрици стрељачке муниције у Узићима код Пожеге, на примедбе једног од мештана да има доста рада на црно и да инспекције не раде свој посао рекао да радом на црно губи сваки човек.

"Када ја то кажем, онда кажу ''хоћеш да гониш оне који једва састављају крај са крајем''. А тиме губи сваки човек. Тиме губимо у пензијама, болницама, путевима", рекао је председник.

Он је додао да су много бољи резултати по питању сузбијања сиве економије него што су били раније, али да још увек нису добри. Како каже, из извештаја Пореске управе види се да, посебно у централној Србији, не постоје фискалне касе, има доста рада на црно, да има мали број инспектора.

Ајд'', здраво кумови, извоз одбрамбене ће прећи и милијарду евра

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија данас има бољу одбрамбену индустрију него раније, али је нагласио да неће бити задовољан док извоз не пређе милијарду евра.

"Не заборавите да нам је извоз одбрамбене индустрије у Србији у 2012. години био 154 милиона долара, прошле године је био 484 милиона долара, а ове године већ очекујемо да иде преко 600 милиона евра", рекао је Вучић.

Подсетио је да је одбрамбена индустрија 2012. године запошљавала 8.000 људи, да је тај број данас 11.320, а до краја године ће их, каже, бити 12.000.

Он је рекао да до 2020. године очекује извоз од преко 750 милиона евра, и то, како каже, говори о томе колико је важно улагање у одбрамбену индустрију и то што се запошљава све већи број људи. На констатацију да су критике тим поводом неоснване, Вучић каже да није видео критике, осим "оног што изговара кум од партијских функционера".

"Каже - "знате, сада је партијско руководство СДПР-а, а онда су били стручњаци". А сада су три пута бољи резултати и три пута више правимо и продајемо. Нема ниједна фабрика проблема ни са ликвидношћу, ни са солвентношћу", указао је Вучић. А на критике се, каже, навикне, прећути и каже:

"Ајд", здраво, кумови, ви и ваши стручњаци да се не враћате на власт и то је све", поручио је Вучић.

Он је истакао да је у Узићима пуштена пробна производња и да од понедељка креће обука радника.

"Тренутно има 47 радника, а њихов број ће се повећавати. Дали смо оглас у локалној телевизији и желимо да буде што више радника из Пожеге и Узића, да се запосли локално становништво", казао је предсдник.

Фабрици су, каже, потребни радници, али и стручни кадар.

"У ''Партизану'' имамо страшних стручњака, који могу да науче и направе у будућности машине. Ово што овде имамо је најсавременија белгијска опрема", истакао је.

Сада смо, како је констатовао, направили "топ" фабрику какве нема на Балкану за мали калибар и за 12,7 милиметара који спада у велики калибар. Ова фабрика је веома важна јер, како је додао, даје живот и Пожеги, ослобађа делимично притисак са Ужица и Чачка, те и људима који овде раде углавном сезонске послове омогућава да имају стални посао.

Према његовим речима, 470 људи, колико ће фабрика запослити, је значајан број и то ће самој Пожеги повећати за 10 до 12 одсто приходе. Најавио је И да ће "Први Партизан" добити подршку државе.

"Јуче су паре добили, а паре су легле и Милану Благојевићу из Лучана, Застави Крагујевачкој и Петолетки. Петолетка нам је све успешнија, директорка је води као змај и то је жена пред којом је велика будућност", казао је Вучић.

Слобода из Чачка, како је истакао, такође добија део новца, два милиона евра, а Слобода и Застава су добиле највише, како каже, зато што је њима и најпотребније.

извор: Танјуг