Вести

ВУЧИЋ: ЗА ОЗБИЉНИЈИ И ХРАБРИЈИ РАЗГОВОР И УБРЗАН ПРИСТУП СРБИЈЕ ЕУ

Председник Србије Александар Вучић заложио се данас, на састанку код шефице европске дипломатије Федерике Могерини, за "озбиљније и храбрије разговоре о будућим односима" Београда и Приштине и, по први пут тражио убрзан приступ Србије Европској унији.

Вучић је после разговора код Могерини са Хашимом Тачијем рекао новинарима да је договорен наставак дијалога и примена већ постигнутих договора.

"Формирање Заједнице српских општина се подразумева, ту нема даљих преговора", рекао је Вучић новинарима. Председник Србије пренео је да је тражио, по први пут, убрзан приступ Србије ЕУ.

Кад је реч о наставку дијалога, рекао је да је за припреме за наставак дијалога потребно месец и по дана и истакао да није искључено да се дијалог настави на председничком нивоу.

"Треба озбиљније и храбрије да се разговара о будућим односима", рекао је Вучић. Он је рекао да је питање нивоа само техничко.

''Суштински, кога стране буду одредиле тако ће бити. То је техничко питање, које није од кључног значаја. Постоје много важнија питања од техничких", истакао је он. Он је указао да је најмање разговарамо о техничким стварима, због чега су ови разговори били плодотворни и важни.

''Разговарано је о суштини, садржају дијалога у будућности. Остаје месец и по да се припремимо кроз више шатл посета и разговора куда, како, и на који начин желимо да наставимо. Нема сумње да ће дијалог бити настављен у Бриселу, и не само дијалог који се бави одређеним темама, већ и да ћемо се бавити суштинским стварима како и на који начин видимо своје односе за годину или пет, што значи да морамо да избиљније разговарамо унутар наших јавности, као и да сви заједно морамо много чешће да разговарамо", објаснио је председник Србије.

Упитан да ли је разговарано о Заједници српских општина (ЗСО) пренео је да је то обавеза која се подразумева.

''Нема дилеме око тога", казао је Вучић.

Истакао је да су о Заједници српских општина говорили албански представници, али да је пре свега разговарано о томе како видимо односе Срба и Албанаца, не само на Косову већ и централне Србије и Косова.

''ЗСО је обавеза која је потписана, и само је то констатовано, па смо пошли даље. ЗСО је обавеза коју Приштина мора да испуни и нема ни дилеме, ни даљих разговора. То су ствари које се подразумевају", нагласио је Вучић.

Он је истакао да је разговарано пре свега о односима Срба и Албанаца.

Председник Србије најавио је састанак са председником Савета ЕУ Доналдом Туском 14. јула у Бриселу.

Пијетет за жртве у Сребреници, важни добри односи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не зна да ли ће ићи на комеморацију жртвама у Сребреници, али да ће свакако тог дана исказати свој пијетет.

Он је, у изјави новинарима, после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и косовским председником Хашимом Тачијем, одговарајући на питање да ли ће присуствовати овогодишњој комеморацији у Поточарима, казао да треба да се види шта је најбоље за саме домаћине и кога позивају.

''Они имају неке своје услове и захтеве. Мислим да је важније да сачувамо добре односе. Наравно да ћу и тог дана исказати свој пијетет?, поручио је Вучић.

Он је истакао да ће се Србија и даље понашати одговорно у односу према Босни и Херцеговини, те подсетио да Београд подржава и интегритет РС у оквиру БиХ.

''Желимо добре односе са комшијама и колико зависи од нас никаквог доливања уља на врату неће бити'', рекао је Вучић.

Вучић од Могерини тражио убрзан приступ Србије ЕУ

Председник Србије Александар Вучић затражио је данас у Бриселу убрзан приступ Србије Европској унији. Вучић је на састанку са Могерини, како сам каже, први пут то тражио на такав начин, експлицитно.

"Мислим да смо добили разумевање Могерини, да тачно знамо када можемо да постанемо члан, да не будемо као гуске у магли, које ће сигурно да пронађу прави пут, али да не знају када се завршава", пренео је Вучић новинарима.

Он је указао да ће због тога бити важна његова посета председнику Савета ЕУ Доналду Туску, око 14. јула.

Србија, према његовим речима, после значајног дела проведених реформи, и доста посла који је још пред њом, тражи да њени грађани имају јасну перспективу и јасан циљ:

"Да знамо где је и када га достижемо", подвукао је Вучић.

Рекао је да у то име није наишао на противљење, већ чак разумевање Могерини и осталих.

извор: Танјуг